arch/ive/ief (2000 - 2005)

Outsourcing Carrefour depots Kontich en Ternat: Kontich staakt....
by Monique Braem, LBC-NVK Tuesday, Jun. 07, 2005 at 5:33 PM

De Carrefour-directie heeft vandaag in een bijzondere Ondernemingsraad meegedeeld dat zij de intentie hebben om per 1/7/2005 de logistiek volledig te externaliseren. Op dit ogenblik is reeds 70% van de logistiek (de opslag, de verdeling en het transport van de winkelwaar naar de verschillende winkels) in handen van externen. Als reactie op deze plannen is het Depot van Kontich in staking gegaan en ook in Ternat is het op het moment van schrijven onrustig...

De depots van Kontich en Ternat, samen goed voor de overige 30% zullen, net als dat voor Nijvel reeds het geval is, worden overgdragen aan ACR-logistics.

ACR is aanwezig in 12 Europese landen en maakt deel uit van het Amerikaanse Hays logistics, die, zo beweert de Carrefour directie inzake logistiek de vijfde wereldspeler is.

Deze outsourcing is Carrefour ingegeven door het feit dat deze activiteit niet tot de kernactiviteit van de onderneming behoort; dat het ganse logistieke departement zware nieuwe investeringen behoeft; en dat Carrefour in de eerste plaats wil blijven investeren in de winkels.

Daarom is men op zoek gegaan naar een partner voor de logistiek die de capaciteit aankan die Carrefour betekent, én die bereid is in België te investeren. Binnen deze condities is de keuze op ACR logistics gevallen.

Carrefour beklemtoont dat de sites Ternat en Kontich, samen met Nivelles voor hun activiteit strategische sites zijn en dat ook in de toekomst zullen blijven.

Carrefour beklemtoont ook dat er zich geen probleem stelt van volumetrie. Het volume dat aan goederen wat op de sites wordt verwerkt verantwoordt weldegelijk ook het volume aan personeel dat er aanwezig is.

Carrefour deelt ten slotte ook mee dat ACR logistics zich engageert om ook in Ternat en Kontich, net als nu in Nijvel het geval, goede sociale relaties te onderhouden.

Donderdag 9 juni zal er een eerste contact plaatsvinden tussen de syndicale delegaties van Ternat en Kontich, samen met de vakbonden enerzijds en de directies van Carrefour en ACR logistics anderzijds.

Staking depot Kontich

Het ongenoegen bij het personeel is echter groot. Als reactie op deze plannen is het Depot van Kontich in staking gegaan en ook in Ternat is het op het moment van schrijven onrustig...