arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebifederatie: 'Regeling adoptie voor holebiparen prioritair'
by Fernand Vanoutryve, Holebifederatie Friday, Jun. 03, 2005 at 12:40 PM

De Holebifederatie heeft het wetsvoorstel voor de regeling van het draagmoederschap ontleed en komt tot de conclusie dat de wet een goede regeling kan inhouden voor de ouderwens van holebikoppels. Maar dat kan slechts indien eerst de adoptie opengesteld wordt voor die koppels.

Sp.a-politica's Jacinta De Roeck, Myriam Vanlerberghe en Karin Jiroflee zullen een wetsvoorstel tot regeling van het draagmoederschap onder strikte voorwaarden indienen in Kamer en Senaat. Een essentieel element in het voorstel voor regeling van het draagmoederschap is namelijk dat de wensouder een "preconceptuele adoptie" doet van het verwachte kind bij de draagmoeder, een adoptie van de vrucht als het ware.

Een wensouder die zelf geen kinderen kan krijgen, kan beroep doen op een draagmoeder. Het kind moet genetisch verwant zijn met de wensouder (via ofwel sperma ofwel eicel van de wensouder). Er mag geen vergoeding gevraagd worden en er moet een akte opgesteld worden voor de bevruchting die de "preconceptuele adoptie" regelt. Zo is de wensouder wettelijk ouder van het draagkind vanaf de conceptie. In het wetsvoorstel staat niets over het geslacht van de wensouder.
De regeling is in theorie toepasbaar voor lesbiennes of homo's. De preconceptuele adoptie is voor de holebikoppels echter alleen mogelijk als de adoptiewet eerder opengesteld is voor dezen.

Samengevat: als adoptie niet wordt opengesteld is het wetsvoorstel discriminerend. Indien adoptie opengesteld wordt niet.
Net als de indiensters van het wetsvoorstel dringt de Holebifederatie aan op de spoedige aanpassing van de adoptiewet.