arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Referendum in Nederland] Peilers verwachten hoge opkomst
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 01, 2005 at 1:01 PM

De opkomst bij het referendum over de Europese grondwet was woensdagmiddag tot 16 uur al opgelopen tot 30 procent. Dat is al 10 procent meer dan bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni vorig jaar toen slechts 39,1 procent van de Nederlanders zijn stem uitbracht. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoekbureau Interview/NSS in 23 stembureaus. Hiermee is tegemoetgekomen aan de stellingname van een meerderheid van de Tweede Kamer, die de uitslag van het referendum overneemt bij een opkomst van minimaal dertig procent.

Verschillende Nederlandse media melden dat de opkomst meevalt. ‘Bij de Europese verkiezingen viel ik af en toe gewoon in slaap, maar het loopt nu lekker door’, zei een medewerkster van een stembureau in Nijmegen aan het Nederlandse persagentschap ANP. In andere steden vielen gelijkaardige reacties te horen.

Ook de laatste peilingen gaven aan dat Nederland nee zal stemmen. De verwachting is dat tussen de 55 en 60% van de stemmers de grondwet zal afwijzen. Volgens de allerlaatste peiling van onderzoeksbureau TNS/NIPO zit 62 % van de stemmers in het nee-kamp. Interview/NSS beweert dan weer dat beide kampen opnieuw naar elkaar toesluipen. 46 procent zou voor stemmen, 54 procent is tegen. ANP noteerde in Amsterdam vooral nee-stemmen. Een medewerker van een stembureau zei: “We horen een hoop ‘nee’ en ik verwacht ook wel dat dat er vanavond uitkomt.”

Net op het moment dat de Nederlanders zich mogen uitspreken over de grondwet, raakte bekend dat Nederland in het toppeloton zit van de landen met de snelst groeiende werkloosheid. De werkloosheid steeg in april van 4,6 naar 5,0%. Van alle 25 EU-landen kenden alleen Portugal en Luxemburg grotere toenames.

Ook vandaag voeren tegenstanders van de grondwet nog actie. De linkse partij SP hing in Rotterdam een spandoek op aan een brug over de Maas. In Utrecht deelden studenten flyers uit en gingen ze het debat aan met medestudenten.

Links:
Acties tegen de grondwet in Utrecht
Boodschap aan Rotterdam

Nerderland stemt neen volgens de eerste officiële resultaten
by Peter Wednesday, Jun. 01, 2005 at 9:29 PM

Neen De Gucht Nederland stemt niet tegen zijn binneland politiek maar stemmen duidelijk neen aan het liberaal EU