arch/ive/ief (2000 - 2005)

Business / Amerikaanse lobby wil halvering bedrijfsbelasting
by raf Tuesday, May. 31, 2005 at 11:58 PM

"Als België nog Amerikaanse investeringen wil aantrekken, dan moet de bedrijfsbelasting omlaag, naar 15% bij voorbeeld". Dat zegt Leonard H. Schrank, voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in België. De Kamer is duchtig aan het lobbyen voor haar eis. Ze krijgt hulp van oud-gedienden van onder Ronald Reagan en van... Belgische captains of industry.

"We hebben ons voorstel aan alle Belgische toppolitici gepresenteerd, behalve aan de koning", zei Leonard H. Schrank toen hij op 25 mei een rapport voorstelde over Amerikaanse investeringen in België. Veeleer dan een bundel met cijfertjes is zo'n rapport voor een lobby als AmCham een aanleiding om politieke eisen te stellen.

AmCham-Belgium (American Chamber of Commerce in Belgium) praat in naam van zijn leden op de Belgische regering in. Die leden zijn zo'n 1200 Amerikaanse bedrijven met vestigingen in België. Sinds oktober 2004 spant de Kamer zich in om haar Foreign Investors Agenda te bepleiten. Dat document beschrijft hoe België een klimaat moet scheppen waarin Amerikaanse bedrijven zich thuis voelen.

AmCham vraagt bij voorbeeld een bedrijfsbelasting van 15% ("kijk naar Ierland: wie Ierland zegt, die denkt automatisch aan 12,5% tax en Ierland presteert buitengewoon goed"). AmCham vraagt ook dat de Belgen veel flexibeler zouden kunnen werken, zodat - zegt AmCham-voorzitter Schrank – "België eindelijk arbeidsrelaties van de 21-ste eeuw krijgt, we leven toch niet meer in het industriële tijdperk".

Om voor dat eisenpakket te kunnen lobbyen, zet de Amerikaanse Kamer van Koophandel werkgroepen in. Daarin, en dat is merkwaardig, werken ook Belgische of Europese industriëlen mee. Het  "Human Resources Committee" bij voorbeeld wordt geleid door Eric van der Stichelen, personeelschef van de chemie-groep UCB, die er samenwerkt met een tiental collega's van andere topbedrijven.  Het "Legal and Taxes Committee" staat onder leiding van Howard Liebman, partner bij Jones Day.

AmCham kan daarnaast rekenen op prominenten uit het establishment. Vice-voorzitter van de Kamer is Christian Jacobs, familie van de gewezen UCB-baas Georges Jacobs. Ere-bestuurder is Tom Korologos, momenteel de ambassadeur van de Verenigde Staten in Brussel. De Luikse onderzoeker Geoffrey Geuens wijst op het netwerk van mevrouw Ann McLaughlin-Korologos, de echtgenote van de ambassadeur. Zij zit in de raden van bestuur van bedrijven zoals Microsoft, American Airlines, Fannie Mae, Kellogg, Host Marriott en Union Carbide. Zij was ook minister van Arbeid van 1987 tot 1989 onder president Ronald Reagan, dat wil zeggen in een ultra-liberale en anti-travaillistische regering. Later stapte Ann McLaughlin-Korologos volgens onderzoek van Geoffrey Geuens over naar de bedrijfswereld maar werkte ze ook nog voor een regeringscommissie voor Veiligheid en Terrorisme in de Ruimtevaart, voor het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en voor de Amerikaanse schatkist.