arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV overtuigt politici om activeringsbeleid werklozen bij te sturen
by Mara De Koninck Tuesday, May. 31, 2005 at 5:36 PM

Vanmorgen ging de christelijke vakbond ACV het debat aan met enkele Vlaamse politici over de activeringsmaatregel voor werkzoekenden. Die maatregel is bijna één jaar oud en vanaf 1 juni wordt ook de groep van 30 tot 40 opgeroepen. Het ACV vraagt enkele bijsturingen. (foto's: Jan Maertens)

ACV overtuigt politi...
foto1.jpeg, image/jpeg, 450x338

In Gent werden Tony Van Parys en Greta D'Hondt (CD&V), Vera Dua (Groen!) en Fatma Pehlivan (SP.A) opgetrommeld voor een activeringsontbijt gevolgd door een debat. De vakbonden en politieke partijen leken aan één touw te trekken inzake het bijsturen van de knelpunten.

“Ik denk dat we vandaag de doelstelling die we voor ogen hadden, bereikt hebben: namelijk een evaluatie avant la lettre en een bijsturing in de juiste richting van de maatregel. Ik dacht te horen van deze politici dat zij bereid zijn zich voor een stuk te engageren om mee te zoeken naar oplossingen voor de knelpunten”, zegt Yves Van Hulsel van het ACV.

“Wij zijn niet tegen activeringsmaatregelen, maar je mag geen 200 000 jobs beloven als ze er niet zijn”, vindt verbondssecretaris Marc Buysse. De knelpunten en voorstellen tot aanpassing van het activeringsbeleid werden voor het debat aan de politici voorgelegd. Op korte termijn wil het ACV minder kwantiteit en meer kwaliteit bereiken, op lange termijn een duidelijker beleid achter de maatregel. Een kleine greep uit de voorgestelde aanpassingen: een betere screening uitvoeren aan de hand van tewerkstellings-en opleidingsgegevens in plaats van iedereen op te roepen, het verfijnen van de huidige screening-criteria, het primeren van begeleiding op controle, het toestaan van een schriftelijke procedure op basis waarvan al dan niet een persoonlijke uitnodiging volgt.

Vera Dua (Groen!) zei dat de maatregel tot positieve resultaten voor de werkzoekenden moet leiden en zeker geen jacht op werklozen mag worden.”De activering moet op een menselijke manier gebeuren”, vond ook Tony Van Parys. Hij vond het afsluiten van contracten met de werklozen een goed idee. “Wanneer de werkzoekenden dan beloven al het mogelijke te doen om een job te vinden die aansluit bij hun kunnen, moet de regering wel een tewerkstellingsgarantie kunnen geven”, aldus Van Parys.

De vakbonden eisen de opheffing van de beperkte uitsluiting die voorzien is als mogelijkheid na een tweede gesprek. Tijdens deze beperkte uitsluiting krijgen werkloze gezinshoofden en alleenstaanden een minimumuitkering die lager ligt dan het leefloon. Magda De Meyer (SP.A) noemde dit een regelrechte schande. Voor haar was dit samen met bijstand vanaf het eerste gesprek voor de zwakkere groepen, zoals mensen uit het BSO-onderwijs of met beperkte taalvaardigheden, één van de belangrijkste knelpunten. Een koppeling van het minimumbedrag aan het leefloon, is een minimumeis.

Ook Herman Dewettinck, regionaal verantwoordelijke van het ACV, is naar eigen zeggen tevreden over het debat en hoopvol over de bijsturing.“Niet alleen de vakbonden, ook de drie politieke partijen die hier vandaag aanwezig waren zitten blijkbaar op één lijn. Zij willen het systeem blijkbaar ook vroeger evalueren en bijsturen waar dat nodig is. Ik denk dat een aantal van onze suggesties blijven hangen zijn.”

De hele dag gaat de ACV Werkzoekendenwerking gesprekken aan met Vlaamse politici.
“Vandaag was er niet enkel een ontbijtbuffet in Gent, in Genk was er een contact met Jo Vandeurzen en in Brussel met Bart Somers op het VLD-hoofdkwartier”, aldus Van Hulsel. Deze middag is er een afspraak met Nahima Lanjri (CD&V) en later op de dag nog een gesprek met Jan Peeters (SP.A) in de Kempen.” Ook volgende week staan er heel wat gesprekken op het programma. Tijdens het debat werd gesuggereerd dat de vakbonden meer moesten samenwerken. “Wat dit activeringsbeleid betreft, en de knelpunten daaromtrent zitten de drie vakbonden op dezelfde lijn”, benadrukt Van Hulsel.

Foto 2
by Mara De Koninck Tuesday, May. 31, 2005 at 5:36 PM

Foto 2...
foto2.jpg86zd2h.jpg, image/jpeg, 600x541

Maar de VLD
by christophe Wednesday, Jun. 01, 2005 at 1:50 PM

Ook de VLD kreeg gisteren een ACV-delegatie over de vloer, maar de liberalen lijken minder geneigd om het activeringsbeleid aan te passen. ,,De cijfers tonen aan dat de RVA zeker niet met de botte bijl werkzoekenden schorst. Gelet op dat lage aantal rijst zelfs de vraag of we niet juist een tandje moeten bijsteken,'' vertelde Somers in een mededeling.