arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leraar moet solliciteren tijdens vakantie
by Mara De Koninck Tuesday, May. 31, 2005 at 5:31 PM

De 37-jarige Rene Van Malderen werd onlangs opgeroepen door de VDAB voor trajectbegeleiding, een beslissing die hij niet begrijpt.

Leraar moet sollicit...
renevanmalderen.jpg, image/jpeg, 450x600

“Bij trajectbegeleiding helpen ze je onder begeleiding de gepaste job zoeken, onder andere door sollicitatietrainingen te geven. Ik ben nu ongeveer drie jaar werkloos, maar heb intussen wel een pedagogische opleiding van twee jaar afgemaakt. Ik heb nu al twee interimjobs in het onderwijs achter de rug en in september ligt er een vaste job in het vooruitzicht. En nu word ik daar voor opgeroepen...begrijpe wie het begrijpen kan. Ik snap het alleszins niet. Ik zit nu in het onderwijs en ik vind het jammer dat ze er geen begrip voor hebben dat daar in juli en augustus niet gewerkt wordt. Daar moet ik me voor verantwoorden,he. Ik moet dus vijf sollicitaties per maand doen.”

“De standaardaanpak van VDAB en RVA zal niet iedereen dienen”, vindt Rene.”Het is heel belangrijk om naar elk individu apart te kijken, en daar de aanpak op af te stemmen. Sommige mensen komen in een soort trajectbegeleiding terecht, terwijl ze het eigenlijk niet nodig hebben. Bepaalde groepen, zoals mensen uit het BUSO-, zouden beter van in het begin begeleid worden en niet na een lange periode van werkloosheid.”

Yves Van Hulsel van het ACV treedt hem bij. “Wij stellen vast dat bij deze maatregel, de zwaksten op de arbeidsmarkt ook weer de zwaksten blijken te zijn wat hun kansen om uit de werkloosheid te geraken betreft. Wij hopen dat de eindrekening van deze maatregel niet zal betaald worden door deze groep. Wij willen meer een maataanpak die rekening houdt met de problemen op alle domeinen waarmee mensen op de arbeidsmarkt geconfronteerd worden. Er zijn aangepaste tewerkstellingskansen en opleidingsvormen nodig.”