arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV-Transcom begrip voor Franse “neen”
by ACV-Transcom Tuesday, May. 31, 2005 at 11:56 AM

Dat Europa belangrijk is, dat weten we ondertussen allemaal. De Europese instellingen en de beslissingen die er worden genomen beïnvloeden ons in ons dagelijkse leven en hebben een belangrijke impact op de economie. Nochtans is het beeld van Europa bij Jan met de Pet duidelijk niet positief. Met hun “non” hebben de Fransen dit zondag bevestigd.

De Fransen zegden “neen” tegen de Europese Grondwet. Maar zegden ze feitelijk niet “neen” tegen het beeld van Europa? De laatste decennia is de boodschap van Europa er één van liberalisering en privatisering. Van besparing in overheidsuitgaven, dus ook besparingen in sociale zekerheid, onderwijs, openbare diensten. Van druk op arbeidsvoorwaarden door de moordende concurrentie. Van herstructureringen van bedrijven, jobverlies. Van winst eerst en veiligheid en welzijn later.

De nationale politici verschuilen zich al jaren achter Europa om zo hun eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. Want wie zit er in de Europese instellingen? Juist ja, nationale politiekers. Maar toch geven de Belgische politici Europa het imago van boosdoener.

Statuut van de havenarbeider in gevaar? Don’t blame us, ’t is Europa! Sociaal Plan Diamant met alternatieve financiering sociale zekerheid in gevaar? 1 adres: de Europese Commissie. Liberalisering van diensten? Bolkestein beveelt, wij voeren enkel uit.

Bent u verbaasd dat de Fransen Europa als een dreiging zien voor een sociale, democratische en rechtvaardige samenleving? ACV-Transcom niet! Europa heeft nochtans heel wat te bieden. Europa kan voor meer welzijn zorgen in het Oosten en het Westen van het continent. Maar de Europese instellingen en politici hebben duidelijk nog heel wat werk voor de boeg om dit te realiseren.

uitleggen aub
by yvan Tuesday, May. 31, 2005 at 6:03 PM

Misschien effe uitleggen wat ACV-Transcom is?

Omtrent ACV-Transcom
by meer info Wednesday, Jun. 01, 2005 at 10:21 AM

ACV – Transport en Communicatie, afgekort ACV – Transcom, komt op voor de belangen van het personeel in 8 verschillende sectoren, onderverdeeld in meer dan 40 gewestelijke secretariaten, verspreid over heel België. De hoofdzetel van de centrale is gevestigd te Brussel, waar zich ook de intersectorale diensten bevinden. ACV – Transcom is een centrale van het Algemeen Christelijk Vakverbond en gaat uit van de principes en waarden van dit ACV.

ACV – Transcom is op 1 april 2001 ontstaan uit de fusie tussen CVCC (Christelijke Vakbond van Communicatiemiddelen en Cultuur) en CVD (Christelijke Vervoerarbeiders en Diamantbewerkers).

De centrale telt meer dan 90 000 leden, die met al hun problemen of vragen steeds terechtkunnen bij meer dan 130 personeelsleden en 6 000 militanten.