arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gemeente Boxtel wil beroemde hacker-bijeenkomst verbieden
by progster Sunday, May. 29, 2005 at 5:46 PM

De organisatie van het internationale hacker-kampeer-congres 'What The Hack' heeft van de burgemeester J.A.M. van Homelen van de gemeente Boxtel te horen gekregen dat hij niet van zins is een vergunning te verlenen voor het evenement. In een brief laat hij weten te vrezen dat "de openbare orde en veiligheid in gevaar komen".

'What The Hack' vindt plaats in Liempde (gemeente Boxtel) tussen 28 en 31 juli aanstaande en er worden ongeveer 3000 bezoekers verwacht. Het verbod is opmerkelijk omdat zich bij voorgaande edities van het 4-jaarlijkse evenement nooit enige problemen hebben voorgedaan. 'What The Hack' stapt naar de rechter.

De sinds 1989 plaatsvindende evenementen en de Internet-geschiedenis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: op de eerste editie in 1989 werd de basis gelegd voor het gedachtengoed waaruit onder andere de provider XS4ALL is ontstaan en op de editie in 1993 werd De Digitale Stad bedacht. Een gezamelijke aktie van bezoekers in 1997 zorgde ervoor dat het coderings-programma PGP legaal buiten de VS vespreid kon worden: de Amerikaanse regering moest haar beleid met betrekking tot de uitvoer van sterke encryptie-algoritmen bijstellen. De evenementen zijn inspiratiebron geweest voor soortgelijke bijeenkomsten in Duitsland, de Verenigde States en diverse andere landen.

Organisator Rop Gonggrijp, mede-oprichter van XS4ALL en eind jaren tachtig uitgever van het hacker-tijdschrift "Hack-Tic" vermoedt dat er sprake is van een misverstand: "De burgemeester heeft misschien een beetje een raar beeld van wat wij, hackers, daar komen doen. Ja, het is belangrijk dat er open over slechte computerbeveiliging gesproken kan worden. Maar het gaat in onze gemeenschap tegenwoordig eigenlijk slechts zijdelings over inbreken of computerveiligheid. En als onze bezoekers al met die thema's bezig zijn werken ze voor de overgrote meerderheid echt al jaren bij beveiligingsbedrijven."

Op 'What The Hack' zullen onder meer presentaties zijn over het gevecht tegen de Europese software-patenten, discussies over hoe draadloze netwerken gebruikt kunnen worden om het Internet bij meer mensen in ontwikkelingslanden te brengen, presentaties die de onveiligheid van biometrische identificatie aantonen, veel dingen die met Open Source Software te maken hebben en nog veel meer.