arch/ive/ief (2000 - 2005)

Referenda maken "Brussel" erg nerveus
by Bert Penninckx Saturday, May. 28, 2005 at 7:04 PM

De jarenlange miskenning van de publieke opinie keert zich nu als een boemerang tegen de Europese grondwet.

De argumenten om in België geen referendum te houden sneuvelen één voor één.

Geef Europa terug aan de burger

"In alle stilte heeft de Kamer de Europese grondwet [op 19/5/2005] goedgekeurd. Een grondwet aanvaarden is normaal gezien een zeer plechtige en belangrijke aangelegenheid voor een land, maar in de Kamer was het maar een povere affaire. De grondwet, waarvan iedereen zegt dat ze zo belangrijk is voor de toekomst van Europa en de welvaart van de Europeanen, werd zonder bezieling goedgekeurd. Er werd geen echt debat rond gevoerd en de uitslag van de stemming stond al jaren geleden vast. De behandeling door de Kamer van dit belangrijke document was een schande.
...
Die onverschilligheid en arrogantie van politici is niet alleen een Belgisch verschijnsel. In Frankrijk en Nederland komt nu pijnlijk aan het licht hoe groot de kloof is tussen de retoriek van de politiek en de gevoelens van de massa. Zolang de politici en eurocraten Europa als hun exclusief actieterrein blijven beschouwen, zal Europa op de sukkel blijven. Europa moet worden teruggeven aan de burger."
Uit het standpunt van Paul Janssens in Het Volk van 21 mei 2005.

------------------------------------------------

Miskenning van de publieke opinie

"De jarenlange miskenning van de publieke opinie keert zich nu als een boemerang tegen de Europese grondwet.
De eurocraten in Brussel en omstreken bereiken bijna de collectieve zenuwinzinking. Het ziet er immers naar uit dat de Fransen op 29 mei en de Nederlanders op 1 juni de Europese grondwet in hun referenda zullen verwerpen.

Doordat de Europese integratie steeds van bovenaf is doorgevoerd, mist zij de nodige democratische wortels in de diverse lidstaten. Die jarenlange miskenning van de publieke opinie keert zich nu als een boemerang tegen de Europese grondwet. Als we dus de Europese eenmaking voor de toekomst willen redden, moeten we het tij keren en van onderuit bouwen op een Europese democratie. De Europese grondwet kan die ambitie niet verwezenlijken....
Marc De Vos in De Standaard van 25 mei 2005.

------------------------------------------------

Futiele argumenten

"... De Belg mocht zich niet uitspreken over de Europese grondwet, dat is genoegzaam bekend. Omdat het niet mocht van de PS, een partij die sinds de koningskwestie allergisch is voor nationale volksraadplegingen. En natuurlijk ook omdat Spirit niet durfde doorbijten. Uit schrik voor Di Rupo of voor het Vlaams Belang, dat het Europa-debat wilde misbruiken om haar anti-Turkse racisme te verspreiden. Een halve week voor het Franse oui ou non zou ik hier en nu nog eenmaal willen uitroepen dat het een grof schandaal is dat ik nooit de kans zal krijgen om me uit te spreken over de Europese grondwet.

De argumenten tegen een volksraadpleging klinken zo futiel achteraf. Dat het VB het referendum zou kapen om de Turken eens mores te leren. Dat niemand weet wat er precies in de grondwet staat. Wat een bewijs van politiek onvermogen. Het zijn argumenten die je ook kunt gebruiken om meteen de verkiezingen af te schaffen. Misschien dat Frankrijk en Nederland straks de foute keuze maken, ja. Maar de Nederlanders en de fransozen zullen niet kunnen zeggen dat ze niet weten waarvoor of waartegen ze gestemd hebben. Een eerbiedwaardige krant als Le Monde bericht al wekenlang dagelijks over de inhoud van de grondwet. Een slim gemaakte vod als De Telegraaf doet hetzelfde.

En in België? In België klappen we in onze handjes omdat een enquête zegt dat de Belgen van alle Europeanen het meeste pro-grondwet zijn. So what, er is toch geen hond geïnteresseerd in wat wij erover denken."
Bart Eeckhout in De Morgen van 26 mei 2005.


------------------------------------------------------------------------------------------------

Valéry Giscard d'Estaing op één van zijn uiteenzettingen: 'Ik ben een voorstander van het referendum, op voorwaarde dat het antwoord ja is.'

------------------------------------------------

Hoe meer iemand de EU-grondwet in detail leest hoe sceptischer men wordt. Aldus Pierre Giacometti, research director for the French polling company Ipsos.
"The more someone says they have read the Constitution in detail, the more sceptical they are." (FT - 17 May 2005)

Daarom dat alles rap rap moet gaan, er geen debat, en zeker geen referendum mag komen. Wél propaganda op kosten van de belastingbetaler.

------------------------------------------------

Tegenstanders van de Europese grondwet in Nederland stappen naar de rechter om te voorkomen dat het kabinet-Balkenende meer geld uittrekt voor haar campagne voor de constitutie. Een almaar groeiende meerderheid in Nederland overweegt op 1 juni tijdens het referendum tegen de grondwet te stemmen. Om het tij te keren besloot het kabinet vorige week 3,5 miljoen euro extra te reserveren voor radiospotjes, folders en advertenties. bron: De Tijd van 24 mei 2005

In Frankrijk waakt de Conseil supérieur de l'audiovisuel (CAS) over de politieke berichtgeving van de televisie- en radiozenders. Tijdens verkiezingsperiodes meet de CSA zorgvuldig de toegemeten zendtijd aan politieke partijen en aan politieke strekkingen. De raad kan ingrijpen als hij vindt dat het evenwicht zoek raakt. De CSA rekende uit dat over de periode van 1 januari tot 31 maart het kamp van de jastemmers 71 procent van de zendtijd kreeg, terwijl het neenkamp slechts 29 procent kreeg. De CSA greep in en het verschil verkleinde aanzienlijk. In de periode van 2 april tot 13 mei zakte het aandeel voor het jakamp tot 57 procent en het neenkamp kwam uit op 43 procent. bron: De Tijd van 21 mei 2005

------------------------------------------------

Ongeïnformeerde parlementsleden.

"VRT- en RTBF-journalisten hadden vorige week hetzelfde idee: stel de parlementsleden die in naam van de burger stemmen over het Europese grondwettelijke verdrag enkele basisvragen over de tekst. Een van de argumenten om geen referendum te organiseren luidde immers dat de gemiddelde burger geen idee had van de complexe materie, dat het debat dus makkelijk vervuild zou worden en dat de evaluatie beter aan onze volksvertegenwoordigers gelaten werd. Als je ervan uitgaat dat wie in Kamer en Senaat zetelt inderdaad allicht beter geïnformeerd is, kun je akkoord gaan met dat argument. Maar op het journaal van 19 mei werd duidelijk dat de keizer geen kleren droeg en dat de ondervraagde parlementsleden blijkbaar konden lachen om hun onwetendheid.
Zelf vond ik het nogal beschamend. Deze mensen vertegenwoordigen mij niet alleen bij de houding van België tegenover de EU, maar in elk politiek dossier dat goedgekeurd wordt. Ik vraag me nu toch weer even af hoeveel vertrouwen ik mag hebben in hun kennis van veel andere onderwerpen."
Lezersbrief van Jasmine Vervenne in De Standaard van 23 mei 2005.


------------------------------------------------


Misleidende reclame
"De regering beweert dat 7 op 10 Belgen voorstander is, maar... Eén derde van de Belgen hoorde nog nooit van de Europese Grondwet.
De regering is een grote reclamecampagne begonnen voor de Europese Grondwet. Grote affiches in de stations melden de niets vermoedende treinreizigers dat 7 op 10 Belgen voorstander is van die Grondwet. Maar waarom durft de regering de burger dan niet om zijn mening vragen?" dat vraagt Herwig Lerouge zich af op:
http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAABBV&obid=27094

------------------------------------------------

EU-referendum kalender
Frankrijk: 29 mei
Nederland: 1 juni
Luxemburg: 10 juli
Polen: 25 september
Denemarken: 27 september
Portugal: december
Ierland: na de zomer 2005
Groot-Brittannië: maart 2006
Tsjechië: juni 2006

------------------------------------------------

Uitnodiging Eisse Kalk Rede 2005 over directe democratie
Zaterdag 4 juni 14-17 uur
Hortus Botanicus
Plantage Middenlaan 2
Amsterdam

De Stichting Agora Europa en de politieke groepering Amsterdam Anders/de Groenen hebben het genoegen u uit te nodigen voor de jaarlijkse Eisse Kalk Rede.

Deze Rede heeft tot doel jaarlijks aandacht te vragen voor thema’s die van belang zijn voor de bevordering van meer en directe vormen van democratie.

De Rede zelf zal worden uitgesproken door Niesco Dubbelboer, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, en mede-oprichter van het Referendum Platform.

Niesco Dubbelboer is een van de 3 Kamerleden die het initiatief hebben genomen tot het referendum over de Europese grondwet, het eerste nationale referendum dat in Nederland is gehouden. Hij zal op ons verzoek in zijn redevoering aandacht besteden aan de ervaringen met en de resultaten van dit referendum en de vraag beantwoorden: en hoe nu verder met het referendum? Blijft het bij een eenmalige oprisping of wordt het “wegens succes geprolongeerd”. En als het geprolongeerd wordt, wat kan en moet er dan worden verbeterd.

Daarnaast zal hij tevens ingaan op de mogelijkheden die het landelijke burgerinitiatief biedt voor meer democratie, waarvoor hij een voorstel heeft ingediend bij de Tweede Kamer en aan het burgerinitiatief op Europees niveau dat een onderdeel vormt van het voorstel voor de Europese grondwet.

Uiteraard komt tijdens de Rede ook de lokale democratie aan bod. Met name wordt belicht welke mogelijkheden er liggen om het reeds 1 jaar bestaande Amsterdams Initiatief. Dit is een combinatie van een burgerinitiatief waarover – na eventuele afwijzing van het initiatief door de gemeenteraad – een referendum op basis van volksinitiatief in het leven kan worden geroepen.

Tenslotte willen we tijdens de Rede ook ingaan op het meest recente rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid: Vertrouwen in de buurt. Daarin wordt gepleit voor meer directe zeggenschap en verantwoordelijkheid van burgers over (de besteding van middelen voor) de verbetering van hun eigen woon- en leefomgeving.

Voor deze Rede nodigen wij mensen uit die affiniteit voor directe vormen van democratie paren aan de bereidheid daar ook in de praktijk voorwaarden voor te scheppen. Daartoe richten we dit jaar vier werkgroepen in die alle ingaan op de mogelijkheden die er liggen voor burgers om zelf meer initiatieven te kunnen ontplooien. In deze werkgroepen willen we komen tot aanbevelingen en actiepunten die in de praktijk kunnen worden doorgevoerd.

Iedere deelnemer bepaalt zelf aan welke van deze vier werkgroepen hij of zij wil meewerken.

Werkgroep Referendum
Niesco Dubbelboer leidt een werkgroep waarin zijn ideeën over het vervolg op het eerste nationale referendum en die van andere directe democraten worden besproken en tot conclusies worden geleid.

Werkgroep Burgerinitiatief op Europees en landelijk niveau
Wij hebben een van de vertegenwoordigers van Democracy International, Ronald Pabst, gevraagd het Europese initiatiefrecht nader toe te lichten. Dit is de organisatie die ervoor gezorgd heeft dat dit voorstel in de tekst van de Europese Grondwet is opgenomen. Wij vragen hem tevens aan te geven op welke wijze het Nederlandse voorstel voor een burgerinitiatief op nationaal niveau kan worden benut.

Werkgroep Amsterdams Initiatief.
Wij hebben enkele Amsterdammers met initiatieven en ervaringen op dit vlak gevraagd met concrete suggesties te komen om nog dit jaar dit slapende Doornroosje tot leven te wekken. Deze worden besproken en tot conclusies en actiepunten geleid.

Werkgroep Wijk- en Buurtinitiatieven
We hebben een van de samenstellers van het WRR rapport – dr. Pieter Winsemius - gevraagd een toelichting te willen geven op de voornaamste aanbevelingen en we vragen enkele lokale bestuurders en actieve bewoners om aan te geven hoe zij dit advies aan de rijksoverheid en lokale overheden op lokaal niveau gestalte (willen) geven

Programma voor de Eisse Kalk Rede

13.30 uur: Inloop in de Orangerie van de Hortus Botanicus
14.00 uur: Redevoering door Niesco Dubbelboer, Lid van de Tweede Kamer
14.30 uur: Korte toelichting op thema’s die in de werkgroepen worden besproken
14.45 uur: Discussie in de werkgroepen. Iedere werkgroep komt met 2 concrete aanbevelingen of actiepunten
16.00 uur: Met een glas in de hand worden de aanbevelingen vanuit de werkgroepen gepresenteerd en volgens de methode “Volksvergadering Appenzell” tot gezamenlijke besluiten geleid
16.30 – 17.00 uur: Borrel en nazit.

Wij spreken de hoop uit jullie op deze Rede op 4 juni te mogen begroeten. We stellen het op prijs te vernemen of u kunt komen en aan welke werkgroep u een bijdrage wilt leveren. (via just@aadg.nl of via tel.nr. 020 – 552.2754). Wij zenden u dan tijdig de desbetreffende documentatie toe.

Met vriendelijke groet,

Hansje Kalt Eisse Kalk
Amsterdam Anders/de Groenen Agora Europa

------------------------------------------------

New project European citizens' initiative
The inclusion of the European Citizen's Initiative in the EU Constitution is a big success. But the wording of Article 47(4) is quite open to interpretation. Experience in EU member states has shown that citizens' initiatives, if they are to be workable, need to be citizen-friendly.
It is time to act. Sign our ten fundamentals and raise your voice for a fair regulation.
http://www.democracy-international.org/eci.html

New Flyer
All information about the European Citizens' Initiative is available on our new flyer. On two pages the idea and the ten the fundamentals are explained. It can also be used to sign the fundamentals.
Please download and spread this flyer on conferences, meetings, …
http://www.democracy-international.org/flyer.html

Samenstelling: Bert Penninckx
Zie ook
http://www.directe-democratie.be/publicaties/berichten/sfvb20050427.html

EU
by Pelle Monday, May. 30, 2005 at 8:17 PM

Waar ooit de waardige Europese politici (hihi) de linker/ anders-/antiglobalistische zijde vertelden dat een sterk Europa kan opboksen tegen de VSA zien we nu al de Europese democratie de vormen aannemen van haar overzeese bondgenoot (volgens mij meester). Ik hoop van harte dat onze politici en die van de rest van Europa nog verder mogen overlopen van fabeltjes. Dat ze er voor mijn part in verdrinken en hun plaatsje zoeken in een gesloten centrum voor mensen met psychologische problemen die een gevaar vormen voor de waarheid.

Vanaf nu ontplof ik bij het aanhoren van het argument dat wij niet moeten mrren want dat we mochten kiezen, vroeger lachtte ik hier alleen maar om. De democratie, jereinste onzin, vrijheid is er niet en zal er niet zijn zolang zogeheten leiders muren moeten optrekken om zich te beschermen tegen 'hun' volk, zoalg verkieziengen een kaartspel zijn in de marge van een kapitlistische economie-slachting, zolang de slaven zich hun ketenen aanschaffen. Mijn ketenen liggen er nog, maar mijn vijl is nog niet bot! Zij zeggen democratie ik zeg dat jullie stikken in het geld!

Verschoppelingen laten we ons verenigen "No passaran!" Liberons nos PENSEMENTS!

http://www.stopg8.be (kwestie van belangen te vermengen nu we toch bezig zijn over onze 'democraten')