arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Europese Grondwet] De zwakte van de indigeste “ja”
by Attac Vlaanderen Saturday, May. 28, 2005 at 3:21 PM

De rubriek van Mia Doornaert in uw krant van 27 mei “Geconstipeerd ‘neen’” verdient een antwoord. Haar argumenten zijn zo aftands en beledigend dat hiermee de grenzen van het democratisch debat zijn bereikt. Dit soort argumenten bezorgt ons, de pro-Europese linkerzijde, een indigestie. Wij willen hier kort op drie punten ingaan.

1. Zou Mevrouw Doornaert willen aangeven waar en wanneer Attac de revolutie en ‘de blijde boodschap van Marx en de klassenstrijd’ verkondigt? Waar de ‘killing fields’ of het ‘reële socialisme’ zouden worden bezongen? Attac maakt deel uit van een brede andersmondialiseringsbeweging die niet blind is voor de grote klassentegenstellingen in de wereld en die met actie en met een democratische dialoog probeert deze problemen op de politieke agenda te krijgen. Helaas is er een bepaalde rechterzijde die doof blijft voor het onrecht in de wereld. Dat zullen Cohn Bendit en Joshka Fischer zeker kunnen bevestigen.

2. De voorstanders van het Europese grondwettelijk verdrag zitten met een vreemde hersenkronkel. Neen, het verdrag is niet volmaakt, maar je moet het eerst goedkeuren om dan te kunnen veranderen... Mevrouw Doornaert weet natuurlijk zeer goed dat er een eenparig besluit van 25 landen nodig is om de minste komma te veranderen, en dus is zo’n verandering niet voor morgen. Jean-Luc Dehaene is tenminste zo eerlijk om toe te geven dat deel III met het beleid niet in een ‘grondwet’ thuis hoort.

3. Wij begrijpen zeer goed dat de Europese leiders zondag met de billen op elkaar de uitslag van het Franse referendum zullen afwachten. Wij hopen dat zij en met hen Mia Doornaert er een flinke diarree aan overhouden. Want wie is het die nog steeds niet veranderd is? Wie is het die nog steeds niet begrijpt dat ook een Europees project, internationale instellingen en een mondialisering democratisch moeten zijn? Wie is het die nog steeds niet wil begrijpen dat je vóór de Europese Unie maar tégen een neoliberaal beleid kan zijn? Wie is het die nog steeds niet ziet wat voor sociale malaise dat beleid teweeg brengt? Attac wil een democratisch debat over het Europese beleid, maar in België willen de politici en de media daar niet van horen. Dat is meteen de grote zwakte van de ‘jastemmers’. Ze hebben geen enkel redelijk argument om dit debat te weigeren en vallen dan maar terug op archaïsche verwijten.

Wij willen Mevrouw Doornaert graag uitnodigen voor een debat over de pro’s en contra’s van het grondwettelijk verdrag. Want de tijd is voorbij dat de tegenstanders van dat verdrag zich met een kluitje in het riet laten sturen.

Het originele artikel van Doornaert leest u hier:
http://vl.attac.be/article551.html

Een volledige pagina andersglobalistische analyses van de Europese Grondwet:
http://vl.attac.be/rubrique52.html