arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers Bosch (Tienen) staken tegen dreigende delocalisatie
by christophe callewaert Thursday, May. 26, 2005 at 4:46 PM

BRUSSEL -- De werknemers van de Tiense ruitenwisserfabrikant Bosch zijn sinds vanmiddag in staking. De directie kon geen duidelijkheid verschaffen over de plannen op vlak van werkgelegenheid en productie na 2008. Eind april raakte bekend dat er tegen 2008 264 van de circa 1.600 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. De vakbonden willen niet praten over die plannen zolang ze geen garanties hebben over wat er daarna gebeurt.

De vakbonden hadden de directie vorige week nog een laatste kans gegeven. Ten laatste vandaag moest er duidelijkheid komen over de plannen van het bedrijf na 2008. Maar wat de vakbonden op de ondernemingsraad van deze morgen kregen te horen, zinde hen niet. “Indien wij akkoord zouden gaan met de verhuis van een gedeelte van de wisarmproductie naar Roemenië en bijkomende inleveringen van 2,5 miljoen euro, moeten we minstens garanties hebben over werkgelegenheid tot 2010 en die hebben we niet gekregen,” zegt Ivo Vandersmissen van de christelijke vakbond.

De bonden vrezen dat de huidige plannen om een deel van de productie te verhuizen slechts het begin zijn van een verdere afbouw. Vandersmissen: “Tegen 2008 moeten er 264 banen verdwijnen. Dat is de enige zekerheid die we hebben. Aangezien de directie geen garanties wil geven, vermoeden wij dat dit het begin is van een volledige delocalisatie. Er verhuist nu al een deel naar Roemenië en ook in China is er al een vestigingsplaats.”

Ook vrijdag wordt er verder gestaakt. “Zolang wij geen signaal krijgen van de directie staken we verder,” zegt Ivo vandersmissen. De bonden hopen dat de directie vrijdag een nieuw voorstel op tafel legt.

Zie ook: Vakbonden Bosch eisen garanties van werkgever