Verhofstadt maakt eigen engagementen ontwikkelingssamenwerking niet waar by christophe callewaert Wednesday, May. 25, 2005 at 6:02 PM |
BRUSSEL -- In september mag premier Verhofstadt aan de VN gaan uitleggen hoe België tegemoet komt aan de Milleniumdoelstellingen en daar zal heel wat spin aan te pas komen. De Belgische uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking zitten in vrije val. Door de strenge begrotingsdiscipline is er geen zicht op beterschap.
In 2000 ondertekenden 189 staatshoofden en regeringsleiders de ambitieuze milleniumdoelstellingen. Tegen 2015 moet de kloof tussen noord en zuid een beetje minder diep gapen. De ergste armoede moet gehalveerd en alle kinderen moeten de schoolbanken op. België wil die engagementen waar maken door in 2010 0,7 % van haar welvaart aan ontwikkelingssamenwerking uit te geven. "Het gaat hier niet om een vrijblijvende intentieverklaring," verzekert Soumaya Zaougui van 11.11.11. "De regering nam deze doelstelling in 2002 in de programmawet op."
Zowel minister Verwilghen als zijn opvolger De Decker stelden een groeipad op om de 0,7 % te bereiken. Maar het loopt al in het eerste jaar fout. De Europese druk om de federale begroting in evenwicht te krijgen speelt de regering parten. De minister van Begroting Vande Lanotte past het ankerprincipe toe op alle federale overheidsdiensten. Dat houdt in dat departementen maar een bepaald percentage van hun begroting mogen uitgeven. Ontwikkelingssamenwerking mag in 2004 slechts 95 % uitgeven van wat er begroot is.
Ook dit jaar zal het percentage niet groeien. Met enkele kunstgrepen zoals de kwijtschelding van een Congolese schuld aan Belgacom hoopt België in 2005 op 0,46 uit te komen. Maar van een structurele toename van de middelen is er geen sprake. Vanaf 2004 voerde regering nochtans de horizontale begrotingslijn in. Alle uitgaven van andere departementen die in aanmerking komen voor het label ontwikkelingshulp komen op de begroting van ontwikkelingssamenwerking terecht. Het is een slimme truuk om het percentage te doen groeien. Maar het komt neer op een nuloperatie en volgens de studiedienst van 11.11.11 maakt het d ebegroting van ontwikkelingssamenwerking alleen maar ontransparanter.
Er hangen dus donkere wolken boven het engament van de regering. Om de 0,7 %-norm in 2010 te halen, moet er ieder jaar 300 miljoen euro extra worden gezocht. 11.11.11 vraagt zich af of de politieke wil daarvoor groot genoeg zal zijn.