arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische ontwikkelingssamenwerking neemt diepe duik
by christophe callewaert Wednesday, May. 25, 2005 at 5:03 PM

BRUSSEL -- Het gaat niet goed met de Belgische ontwikkelingssamenwerking. In 2004 gaf ons land 0,41 % van haar nationaal inkomen uit aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is een derde minder dan het jaar voordien en terug onder het niveau van 2002. Het magische cijfer van 0,7 % lijkt verder weg dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van 11.11.11.

De tsunami-ramp zette internationale solidariteit terug hoog op de agenda. Stilaan beginnen donorlanden ook de druk te voelen van de engagementen die ze in 2000 namen in het kader van de Milleniumdoelstellingen. De Belgische ontwikkelingssamenwerking kon niet profiteren van dat gunstige klimaat. Een schuldkwijtscheldingsoperatie voor Congo zorgde in 2003 voor een eenmalige piek. België gaf in dat jaar 0,60 % van haar nationaal inkomen uit aan ontwikkelingshulp. Een jaar later is dat nog 0,41 %. De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 vindt de cijfers ontnuchterend.

De verwachte cijfers voor 2005 zien er al evenmin rooskleurig uit. Dankzij de steun van tientallen parlementsleden en de druk van de NGO's wil de regering dit jaar 0,46 % uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. “Maar om dat cijfer te bereiken worden wel alle en vooral heel oude schuiven opengetrokken,” zegt Soumaya Zaougui van 11.11.11 die de begroting doorlichtte. “Een 50 miljoen euro oude schuld van Congo tegenover Belgacom wordt overgenomen en kwijtgescholden. Volgens geruchten zou die schuld dateren van voor of net na de onafhankelijkheid.” 11.11.11 hoopt de details via een parlementaire vraag te weten te komen.

Ook op de kwaliteit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking valt volgens 11.11.11 heel wat aan te merken. “Het gevaar voor vervuiling loert om de hoek. Zo betaalt ontwikkelingssamenwerking mee aan Monuc, het VN-leger in Congo. Ook de Belgische bijdragen aan enkele internationale instellingen komt in de begroting van ontwikkelingssamenwerking terecht.” 11.11.11 telde in de begroting van 2004 14 miljoen euro die volgens de regels van de Oeso geen ontwikkelingshulp zijn.

Blauw
De nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker vindt 11.11.11 wat bleekjes. “In het debat over de tsunami of over de splitsing van de ontwikkelingssamenwerking bleef hij afwezig,” zegt Bogdan Vanden Berghe, waarnemend algemeen secretaris van 11.11.11. De Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging wenst dat minister De Decker ook wat meer duidelijkheid schept over de blauwe accenten van zijn beleid. “De Decker onderstreept het belang van de privé-sector, maar blijft wel vaag als het over gebonden hulp (hulp waarbij de ontvanger verplicht is de goederen of diensten in het donorland te kopen, nvdr) gaat,” aldus Soumaya Zaougui.

Minister De Decker is bovendien een defensiespecialist en dat laat zich voelen. Vorig jaar tijdens een vergadering van het Oeso-ontwikkelingscomité pleitte hij er voor om kosten voor peace-keeping en andere veiligheidsgerelateerde uitgaven in aanmerking te laten komen voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens 11.11.11 slaat de minister hier een gevaarlijke weg in. “Na 11 september komt het thema van de terreurbestrijding en de internationale veiligheid hoog op de agenda te staan van politici en blijkbaar ook van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking,” zegt Soumaya Zaougui. Volgens 11.11.11 dreigt armoedebestrijding zo als hoofddoelstelling van ontwikkelingssamenwerking verdrongen te worden.