arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wapenstilstand bij het spoorwegpersoneel
by Mara De Koninck Tuesday, May. 24, 2005 at 4:58 PM

BRUSSEL – Het spoorwegpersoneel zal vrijdag niet staken. Dat maakten de woordvoerders van de spoorbonden vandaag bekend. Wie denkt dat de hele heisa rond de beheersovereenkomsten daarmee bekoeld is, vergist zich echter. Een interview met Michel Bovy van de christelijke spoorbond ACV-Transcom.

Waarom werd de staking afgeblazen?
“De voorliggende beheerscontracten zijn helemaal niet in overeenstemming met onze wensen, en wij zullen een negatief advies uitbrengen in de nationale paritaire commissie, laat dat duidelijk zijn. Maar wij vinden dat we het stakingswapen nog even achter de hand mogen houden omdat wij menen dat het echte rendez-vous, de echte discussie over de gevolgen van dit beheerscontract voor het personeel pas in september/oktober zal plaatsvinden.Vandaar dat we besloten hebben om onze kogels nog wat te sparen zodat wij op het juiste moment ons stakingswapen kunnen gebruiken, op een concretere manier dan dat vandaag het geval zou zijn.”

Wat waren de belangrijkste wijzigingen in het beheerscontract?
“Men streeft nu het financieel evenwicht niet meer na in 2008. Dit wordt afhankelijk van een evaluatie en men spreekt niet van een financieel evenwicht, maar over het niet meer aangroeien van de schuld van de NMBS. De datum zal besproken worden in het kader van het afsluiten van ee n ondernemingsplan op het einde van het jaar. Vandaar dat het momenteel geen zin heeft om de mensen vandaag nog verder te mobiliseren. Wij zullen ook duidelijk maken in de paritaire commissie dat er wordt teruggekomen op beslissingen die wij eerder hebben goedgekeurd samen met de voormalige directie. In ieder geval zullen we toch wachten tot in het najaar om te evalueren in welke mate de voorziene evaluatie een probleem zal opleveren voor de werkgelegenheid, de grote bekommernis van de vakbond.”

Wat willen julllie nog veranderd zien in de beheersovereenkomst?
“Het is een oneerlijke beheersovereenkomst in die zin, dat je het een politiek pamflet zou kunnen noemen. Er staan tal van zinnen, artikels in die de indruk moeten wekken dat de spoorwegen vanaf vandaag helemaal anders, veel klantgerichter zouden kunnen werken enz... wat gewoon niet het geval kan zijn. Men wenst in dit beheerscontract tussen 2000 en 2008 een toename van het reizigersaantal met 30%. Dat betekent dat daar vanaf nu nog zo'n 12% moet bijkomen tegen 2008, maar men vergeet erbij te zeggen dat op dit ogenblik, zeker op de spitsuren, al heel wat lijnen overvol zitten. We zullen pas in 2007-2008 over meer capaciteit kunnen beschikken. Op die manier draai je de reizigers een rad voor de ogen. Blijkbaar is de perceptie hier belangrijker dan de realiteit. Wanneer er dan bijkomende reizigers vervoerd zullen worden, zal dat zeker niet onder de gewenste comfortabele omstandigheden zijn.”

In de laatste versie van het beheerscontract staat nog steeds, zij het in een iets andere bewoording, dat er, indien nodig, personeel zal afgedankt worden...
“Dat is in elk geval onze grote vrees. Wanneer wij in september of oktober rond de tafel gaan zitten voor het ondernemingsplan, zullen wij uiteraard moeten weten wat de stand van zaken is wat betreft het verloop van het personeelsbestand naar de komende jaren toe. Wij zijn daar ongerust over omdat we bij onze militanten een gebrek aan vertrouwen hebben vastgesteld. Wij proberen nu toch al meer dan twee jaar op een loyale, serene manier afspraken te maken met de NMBS en de overheid. De provocatie van de regering via een beheerscontract dat tot vorige week compleet onaanvaardbaar was, heeft het imago van het spoorwegpersoneel ook geen goed gedaan, terwijl die mensen toch hun uiterste best doen om een goede dienstverlening op poten te zetten. Het wantrouwen tegenover de politieke overheid is hier bijzonder groot, vandaar dat we heel wat problemen hebben gehad om de mensen te overtuigen om niet onmiddellijk verder te gaan met een actiescenario.”

De rust is dus niet teruggekeerd?
“De rust is helemaal niet teruggekeerd. Laten we zeggen dat er momenteel een wapenstilstand is... maar dan wel een gewapende. Men heeft ons opgedragen bijzonder aandachtig te zijn inzake alle gebeurtenissen binnen de NMBS en zeer kritisch te staan tegenover elke herstructureringsmaatregel in de komende weken die mogelijk al vooruitloopt op de debatten die in september moeten plaatsvinden.”