arch/ive/ief (2000 - 2005)

120 jobs verloren bij IBM Belgium: ondernemingsraad dient klacht in
by LBC-NVK, CNE en BBTK Tuesday, May. 24, 2005 at 4:50 PM

Vandaag om 13u30 sprongen de onderhandelingen af tussen de directie van IBM Belgium en de syndicale afvaardiging. In opdracht van de werknemersleden van de Ondernemingsraad wordt nu de klacht neergelegd die zij op 18 mei unaniem formuleerden (de vertegenwoordigers van LBC-NVK, CNE, BBTK, ACLVB én de IBM-huislijst). De ondernemingsraad vraagt de Inspectie Sociale Wetten en het Arbeidsauditoraat om correctionele vervolging in te stellen tegen de CEO.

Wat voorafging:

Op 17 maart 2005 kondigde de directie van IBM Belgium tijdens een bijzondere Ondernemingsraad aan dat zij 28 naakte ontslagen wenste door te voeren. Daarnaast zouden tot 40 mensen in een “BTR” programma ‘mogen’ vertrekken. Dit laatste is de IBM-variant van het brugpensioen. IBM beweert CAO 24 (procedure onder de Wet Renault) niet te moeten toepassen omdat zij niet de intentie zou hebben meer dan 28 mensen te ontslaan.

Tijdens een conference call op 22 april 2005 werd aan de leden van de Ondernemingsraad meegedeeld dat effectief 28 mensen werden ontslagen om economische redenen. In deze groep blijken ook vijftigplussers met bijna 30 jaar dienst zondermeer op straat gezet.

In de daaropvolgende weken werd steeds duidelijker dat deze naakte ontslagen een onderdeel zijn van een ruimer plan (het Atlantic Project, het IDC Project en het Sidney Project). Uit documenten van de directie blijkt een ruimer plan, tot meer dan 120 mensen, die omwille van commerciële redenen ‘in de tijd gespreid worden’. In mei en juni worden mensen in het zogenaamd ‘BTR’-programma gezet, eind augustus zal een oproep tot vrijwillig ontslag ‘uitgenodigd’ worden en het saldo wordt voor het einde van het jaar aan de deur gezet.

Op verzoek van de Belgische leden, stemde de Europese Ondernemingsraad van IBM op 27 april bij unanimiteit een motie waarin IBM in gebreke werd gesteld voor het achterhouden van informatie. Na nog een poging tot overleg, beslisten ook de Belgische werknemersleden bij unanimiteit op 18 mei 2005 om de directie in gebreke te stellen voor het niet naleven van CAO 24 en (bij uitbreiding) de Wet Renault (zie document in bijlage).

Ondertussen heeft de Europese directie evenwel zijn fouten erkend. Op 19 mei kondigde zij nieuwe gegevens aan: voor Europa daalde het aantal onder de 8.000 ontslagen, maar voor België bevestigt zij een cijfer van 100 tot 120!

Bij het onderzoek naar het collectief ontslag door de Ondernemingsraad bleek bovendien dat IBM meer dan 7 miljoen Euro lastenverlaging per jaar opstrijkt, maar in ruil geen startbaners aanwerft, noch investeert in opleiding en vorming voor bv. oudere technici. In tegendeel. Oudere werknemers worden onder dreiging van overplaatsing gedwongen vervroegd hun pensioen aan te vragen. Een schokkend voorbeeld van een falend beleid van ‘activering’ van oudere werknemers via lastenverlaging.

Aangenaam verrast door de Europese openheid, deed de syndicale afvaardiging op 19 mei toch een ultiem voorstel tot regeling in der mine aan IBM Belgium. Ondanks druk overleg vrijdag, zaterdag en maandag en het gebaar van de syndicale afvaardiging om IBM op maandag 23 mei niet te blokkeren in het kader van de internationale actiedag tegen de herstructureringen bij IBM (zie pamflet in bijlage), heeft de directie vandaag het overleg eenzijdig afgeblazen.

Acties:
Op vraag van de werknemersleden van de Ondernemingsraad, ondersteunen de vakbonden de klacht bij zowel het arbeidsauditoraat (het parket in arbeidszaken) als bij de Inspectie Sociale Wetten met het verzoek ook strafrechtelijke procedures te starten. Momenteel wordt de mogelijkheid onderzocht via kortgeding een dwangsom aan IBM op te leggen om CAO 24 te laten uitvoeren. Hiermee verdient IBM alweer een primeur.

De vakbonden bij IBM Belgium roepen alle slachtoffers van de ontslagen in april en mei 2005 zich zo snel mogelijk te melden, zodat zij nog voor 26 mei eventueel persoonlijk een klacht kunnen indienen.