arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstoppers voor het Hof van Cassatie
by Forum voor Vredesactie Tuesday, May. 24, 2005 at 2:38 PM

Vandaag komen de elf 'trainstoppers' die in het voorjaar 2003 een militair transport tegenhielden bestemd voor de oorlog in Irak, voor het Hof van Cassatie. Op 15 december 2004 veroordeelde het Gentse Hof van Beroep hen voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Volgens het Forum voor Vredesactie was deze oorlog illegaal, hem proberen te stoppen niet. Een bestraffing van de trainstoppers betekent dat we de voorbereidingen van een illegale oorlog voor onze neus moeten laten gebeuren, ook al weten we dat deze duizenden doden zal maken.

Wat is de misdaad: oorlog voeren of oorlog stoppen?

Volgens het Forum voor Vredesactie was deze oorlog illegaal, hem proberen te stoppen niet. Integendeel, de wapentransporten, de Belgische bijdrage aan de oorlogsvoering, waren in strijd met het internationaal recht. De VS en Groot-Brittannië dreigden op unilaterale wijze Irak aan te vallen en hebben het daarna ook gedaan. Deze dreiging is volgens de Nürnberg-principes een misdaad tegen de vrede. De oorlog zelf is dat nog meer. Als de Belgische justitie niet optreedt tegen deze misdrijven zijn wij onder de Nürnberg-principes verplicht het zelf te doen. Hier staan dan ook de verkeerde mensen voor de rechter.

De behandeling van deze zaak staat in schril contrast met de behandeling van onze klacht tegen het kernkabinet, de bevoegde ministers en de bedrijven die deze transporten toelieten en uitvoerden. Zij boden actieve ondersteuning aan een illegale oorlog. Het parket wil deze zaak sluiten zonder ook maar één onderzoeksdaad te stellen.
Beide zaken weerspiegelen een negeren van het internationaal humanitair recht door het Belgische gerechtelijke apparaat.

Deze veroordeling betekent dat wij aan de kant moeten toekijken terwijl voor onze ogen een illegale oorlog wordt voorbereid. Het betekent dat we de moord op duizenden burgers (hoe moeten we illegale oorlogsvoering anders noemen?) zomaar moeten laten gebeuren en de daders ongestoord hun moordwapens moeten laten in stelling brengen.
Dat de moord op duizenden burgers werd voorbereid was zonneklaar. De Golfoorlog uit 1991 maakte meer dan honderdduizend slachtoffers. In gezaghebbende medische tijdschriften als The Lancet en British Medical Journal stelden medici dat een nieuwe oorlog tot 250.000 nieuwe slachtoffers kon maken. Terzelfdertijd maakte Bush er geen geheim van dat hij zonder VN-mandaat ten strijde zou trekken. De massamoord is ondertussen gebeurd. Over dit feit valt niet meer te twisten, hoogstens over de aantallen. Een recente studie in The Lancet schat het aantal burgerslachtoffers op 100.000. Iraq Body Count telde op basis van mediaberichten tot nu toe tussen de 21795 en 24735 burgerslachtoffers.