arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hacking-event krijgt geen toelating van burgemeester
by bruno de bondt (bron: whatthehack.org) Monday, May. 23, 2005 at 9:20 PM

De organisatie van het internationale hacker-kampeer-congres What The Hack kreeg van de burgemeester van de Nederlandse gemeente Boxtel te horen dat hij niet van plan is een vergunning te verlenen voor het evenement. In een brief laat hij weten te vrezen dat "de openbare orde en veiligheid in gevaar komen".

Hacking-event krijgt...
hal_2001.jpg, image/jpeg, 450x300

Evenementen als What The Hack vinden in Nederland om de vier jaar plaats. De hacker-congressen vonden in 1989 hun oorsprong bij het hacker-tijdschrift Hack-Tic, dat in 1993 voor het laatst gepubliceerd werd. Tijdens deze vierjaarlijkse bijeenkomsten wisselen gepassioneerde computergebruikers ervaring en kennis uit, en ontmoeten onder meer burgerrechtenactivisten en mensen die begaan zijn met vrije software elkaar.

What The Hack vindt plaats in Liempde (gemeente Boxtel) tussen 28 en 31 juli. Er worden ongeveer 3000 bezoekers verwacht. Het verbod van burgemeester van Hommelen is opmerkelijk omdat er bij voorgaande edities nooit problemen waren. What The Hack stapt naar de rechter.

De hacking-evenementen en de internet-geschiedenis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de eerste editie in 1989 werd de basis gelegd voor het gedachtegoed waaruit onder andere de internetprovider XS4ALL is ontstaan. Een gezamelijke aktie van bezoekers in 1997 zorgde ervoor dat het beveiligingsprogramma PGP legaal buiten de VS vespreid kon worden: de Amerikaanse regering moest haar uitvoerbeleid van krachtige encryptie-algoritmen bijstellen. De evenementen boden inspiratie voor gelijkaardige bijeenkomsten in Duitsland, de VS en diverse andere landen.

Organisator Rop Gonggrijp, mede-oprichter van XS4ALL en eind jaren tachtig uitgever van Hack-Tic, vermoedt dat er sprake is van een misverstand: "De burgemeester heeft misschien een beetje een raar beeld van wat wij, hackers, daar komen doen. Ja, het is belangrijk dat er open over slechte computerbeveiliging gesproken kan worden. Maar het gaat in onze gemeenschap tegenwoordig slechts zijdelings over inbreken of computerveiligheid. En als onze bezoekers al met die thema's bezig zijn werken ze voor de overgrote meerderheid al jaren bij beveiligingsbedrijven."

Op What The Hack zullen mensen presentaties houden over het gevecht tegen de Europese softwarepatenten en discussies voeren over hoe men draadloze netwerken kan gebruiken om internet bij meer mensen in ontwikkelingslanden te brengen. Andere gespreksonderwerpen zijn onder meer de onveiligheid van biometrische identificatie, open source software en nog veel meer.

[meer info & links vind je op www.whatthehack.org]