arch/ive/ief (2000 - 2005)

SPA resoluut gekant tegen vlak-tax
by Pieter Maenhout Monday, May. 23, 2005 at 7:40 PM

De fair-tax is een systeem dat de VLD wil invoeren. Dit heeft ze gemeld op haar partijcongres van vorig weekend. Tot nader orde blijft hierover binnen de regering onenigheid bestaan.

SPA is resoluut gekant tegen vlak-taks

Vlak-taks wordt ook wel fair-tax genoemd. Toch is de fair-tax een systeem met twee belastingvoeten i.p.v. één belastingvoet. De bedoeling is van de economie hiermee aan te zwengelen. Volgens de voorstanders zal dit een administratieve vereenvoudiging betekenen door dat andere belastingen verdwijnen.
Vanuit socialistische hoek klinkt het anders. Het kan niet dat de 20 % die meer verdient meer voordeel halen uit belastingen dan de 80 % die minder verdient. Volgens Stevaert moeten belastingen progressief zijn.
Volgens het ACV komen de voorstellen enkel de betere inkomens ten goede en blijven andere dan arbeidsinkomsten buiten schot.
De vakbond zegt zich dan ook resoluut verzetten tegen de doelstellingen van de VLD om de belastingdruk te doen dalen tot het Europese gemiddelde. Verder wil de VLD af van de brugpensioenen en mensen onbeperkt laten bijverdienen na hun pensioengerechtigde leeftijd. De voorstellen zullen volgens ACV “een forse teruggang” zijn.

Herwerking van het artikel uit Het Nieuwsblad – 23 mei ’05