arch/ive/ief (2000 - 2005)

Greenpeace eist veilig alternatief voor schadelijke chemicaliën
by Mara De Koninck Monday, May. 23, 2005 at 2:59 PM

FELUY- Een twintigtal Greenpeace-vrijwilligers voerde vanmorgen actie op de site van BASF in Feluy. De actievoerders protesteren hiermee tegen de productie van de toxische ftalanen, die in heel wat consumptiegoederen terug te vinden zijn. Op 6 juni behandelt de Europese Raad voor Competitiviteit het REACH- voorstel, dat de hervorming van de chemicaliënwetgeving omvat. Greenpeace wil in de wet de verplichte vervanging van schadelijke chemicaliën door veiligere alternatieven laten opnemen. Een interview met Wendel Trio, de campagnedirecteur van Greenpeace.

Greenpeace eist veil...
greenpeace-wilson01.jpg, image/jpeg, 367x550

Waaruit bestond de actie van vandaag ?
“Wij zijn hier om aan te tonen dat op deze site gevaarlijke producten worden geproduceerd. Wij hebben een van de torens van de fabriek beklommen en er een spandoek gehangen met de vraag dat BASF meer inspanningen zou doen om minder toxische producten te produceren en te investeren in veiligere alternatieven.”

Waarom hebben jullie er precies dit bedrijf uitgepikt?
“Dit bedrijf produceert ftalaten, één van de toxische producten die wij al een tijdje in onze campagne bestuderen en die wij ook teruggevonden hebben in woningen in België, in alle uithoeken van Vlaanderen. Wij hebben die ftalaten ook aangetroffen in het bloed van de Vlaamse, Waalse, en Brusselse minister van Leefmilieu. Eigenlijk is het duidelijk dat die ftalaten daar aanwezig zijn doordat ze gebruikt worden voor allerlei consumptiegoederen, gebruiksgoederen zoals gsm's , cd's en noem maar op.”

Welke invloed hebben die ftalaten op het milieu en de bevolking?
“Ftalaten verhogen, net zoals een aantal andere toxische producten, het risico op kanker en hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Ook de ontwikkeling en het functioneren van de lever en de nieren worden geschonden, het hormonaal- en het imuunsysteem worden verstoord en het risico op astma en allergieën wordt groter.”

Hebben jullie al met een woordvoerder van het bedrijf gesproken?
“Wij hebben met de directeur gesproken die betrokken is bij de productie, niet zozeer bij het beleid van BASF. Wij hebben een afspraak gemaakt om later deze week in Brussel te overleggen met de vertegenwoordigers uit Duitsland. Dan zullen wij nogmaals onze eisen op tafel leggen en zien in welke mate zij bereid zijn om werk te maken van het zoeken naar alternatieven voor ftalaten.”

Hoe reageerde de chemische industrie tot nu toe op jullie eisen?
“In het algemeen staat de chemische industrie positief tegenover het zoeken naar alternatieven, maar negatief tegenover een politiek initiatief dat het gebruik van alternatieven zou verplichten. Wij willen tenslotte dat er in de Europese wetgeving een verplichting komt die zegt dat als er veiliger alternatieven bestaan, de schadelijke producten niet meer mogen gebruikt worden.”

Foto 2
by Mara De Koninck Monday, May. 23, 2005 at 2:59 PM

Foto 2...
greenpeace-wilson02.jpg, image/jpeg, 600x400

Foto 3
by Mara De Koninck Monday, May. 23, 2005 at 2:59 PM

Foto 3...
greenpeace-wilson03.jpg, image/jpeg, 400x600