arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ransfiesta brengt buurtbewoners samen in hartje Molenbeek
by christophe callewaert Monday, May. 23, 2005 at 1:27 PM

MOLENBEEK -- Een wijk in hartje Molenbeek vierde zaterdag feest. Na jaren van verwaarlozing zijn enkele straten in de buurt van de Ransfortstraat eindelijk heraangelegd. Enkele buurtbewoners vonden dat reden genoeg voor een groot straatfeest.

De losliggende tegels en grote plassen in de Ransfortstraat zijn verleden tijd. Sinds kort kan de straat pronken met een nieuw wegdek en mooie brede voetpaden. Het is een verademing voor de bewoners van de drukbevolkte wijk. Enkele tevreden bewoners staken de koppen bij elkaar en organiseerden een feest ter ere van de vernieuwde wijk. Het Ransfiesta lokte zaterdag enkele honderden buurtbewoners.

“Bedoeling was om iedereen eens buiten te krijgen,” zegt mede-organisator Mieke Van den bussche. Zij is al een tijd actief in buurthuis La Rue, maar leerde tijdens de voorbereiding van het feest toch een pak nieuwe mensen kennen. “Je treft hier een enorme diversiteit aan mensen aan, maar we kennen elkaar niet. Dankzij het feest hebben we ze wel leren kennen: Gaetano, een schitterend muzikant, de Spaanse madam wiens kinderen flamenco dansen, het koor van de kapel of een Congolese oud-rector.”

De organisatie van het feest kostte heel wat tijd en energie. “Maar je begin daaraan en al snel weet je dat je er niet alleen voor staat,” aldus Mieke. Het programma dikte heel vlug aan. Heel wat mensen wilden graag het podium betreden om hun kunnen te tonen: de henna-kunstenaressen, de hip-hop dansende jongeren en de atleten van sportclubs als Fire Gym en Buurtsport.

Wie op het feest rondliep, merkte weinig van de spanningen in Molenbeek die de voorbije maanden zoveel media-aandacht kregen. “Ik begrijp het slechte imago niet,” zegt Mieke Van den bussche. “De problemen in Molenbeek zijn eigen aan een wijk met veel armoede, werkloosheid en sociale frustraties. Maar zelf heb ik nog nooit iets meegemaakt.” Komt er een vervolg aan het Ransfiesta? Initiatiefnemer Ida Ballet weet het nog niet. “Ik wil graag opnieuw meewerken, maar dan moet wel iemand anders de verantwoordelijkheid nemen.”