arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vandenbroucke pleegt aanslag op jonge leerkrachten
by Kenneth RUMES Saturday, May. 21, 2005 at 3:14 PM

Minister van Onderwijs Vandenbroucke gaat verder in zijn afbraakpolitiek van het onderwijs. Na de afschaffing van een aantal lesuurpakketten voor begeleiding, ... heeft hij nu de knoop doorgehakt: de vervangingspool wordt afgeschaft. De doodsteek voor jonge leerkrachten?

Voormalig minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) poogde tijdens haar ambt jonge leerkrachten aan te trekken in het onderwijs. Ondanks bitsige confrontaties met de bonden, slaagde zij erin een aantal maatregelen in te voeren om het onderwijs aantrekkelijker te maken, voornamelijk naar jonge mensen toe.
De vervangingspool was daarin een belangrijk instrument en levert al 4 jaar een statuut voor jonge leerkrachten, loonzekerheid en een kader voor hun interimwerk. Natuurlijk was er volop kritiek, werkte de pool vaak niet optimaal en diende die elk jaar bijgestuurd te worden.
Huidig minister van onderwijs Vandenbroucke (Spa) heeft daar geen zin in. Hij schaft de pool gewoon af. 4000 mensen verliezen hun statuut, kader en loonzekerheid. Tel daarbij de afschaffing van de extra uren voor leerlingenbegeleiding (ook door minister Vanderpoorten) ingevoerd, en je komt al snel aan een aanslag op 5000 jobs in het onderwijs. Dat hierbij vooral de jonge, beginnende leerkrachten geslachtofferd worden, lijdt geen twijfel. Intussen blijven een aantal vastbenoemden maar freewheelen met ziekteverloven, depressies, gerekte verloven, ... Minister Vandenbroucke haalt zich de woede van de onderwijsbonden op de hals (vooral COC), maar de Vlaamse regering bevat CD&V, en dat scheelt met de regering waar Vanderpoorten in zetelde. Vooral de jonge leerkrachten verliezen weer uitzicht, komen weer in het gedrang en zijn een stuk zekerheid kwijt. Dat de vervangingspool wordt afgeschaft omdat scholen er geen gebruik van maakten, is onzin. Het gaat hier gewoon om een duidelijke besparingsmaatregel. De Vlaamse regering en Vandenbroucke jagen op die manier de jonge leerkrachten uit het onderwijs. Gaan zij straks zelf voor de klas staan???

zeveraar
by student Saturday, May. 21, 2005 at 8:41 PM

We gaan hier niet beginnen zeveren, de maatregelen en het beleid van Vanderpoorten trok op niks, een systeem vol met gaten is nu afgeschaft, beter geen systeem dan een slecht.

Eeuwige student
by Kenneth RUMES Saturday, May. 21, 2005 at 8:56 PM

Blijven studeren, anonieme student. Onder Vanderpoorten stroomden heelwat jonge mensen in het onderwijs, werden eeuwenoude kastelen afgebroken en leek het alsof er een nieuwe wind waaide. Ik wil Vanderpoorten niet verdedigen als 'godin', maar Vandenbroucke breekt allerhande verworvenheden langzaam maar zeker af en sluit alle geopende potjes langzaam weer. Wat met netoverschrijdend werken, absoluut inschrijvingsrecht, ... ?
En met de beloofde democratisering door de afschaf van dure studiereizen (beloofd door Stevaert). Neen, student, maak je kenbaar, ga de discussie aan met argumenten, maar schelden alleen is écht niet overtuigend.

Mr
by Monsieur Depri Monday, May. 23, 2005 at 3:25 AM

't Is toch wel erg: vaste leerkrachten worden depressief van te werken,ik daarentegen van het vooruitzicht dat ik volgend jaar misschien nauwelijks aan werken toe zal komen. Ik zit al een jaar of zes als tijdelijke in het onderwijs en kan dus wel een beetje vergelijken. We gaan nu dus terug naar dat zalige oude systeem (nostalgie!): eerst twee maandjes doppen (want nog geen "zieken"), dan werken tot aan kerstdag, dan nog wat doppen, weer een beetje werken, enz... en dan in de zomervakantie weer doppen want tijdens het jaar niet genoeg gewerkt om aanspraak te maken op veel wedde. Enfin, vroeger ging dat, ik woonde nog thuis, maar ik wil wel eens weten hoe dat vanaf volgend jaar moet. VDB zou beter eens zijn verstand gebruiken en de boel echt hervormen: dat hij eens wat vaker al die zieken controleert (ik heb al meer dan eens hallucinante toestanden meegemaakt)en de profiteurs eens goed aanpakken. Het is een schande dat veel mensen nu op straat gezet worden , terwijl anderen het hand boven het hoofd gehouden worden om zo maar wat te freewheelen. Of denk eens na over dat belachelijke benoemingssysteem. Je moet pakweg drie jaar binnen dezelfde regio werken om benoemd te worden. Ik heb vijf jaar ancienniteit, maar doordat ik in al mijn enthousiasme zo een beetje overal heb WILLEN inspringen, duurt het minstens nog een kleine twee jaar voor ik nog maar in aanmerking kom voor een vaste stek. En met vaste stek bedoel ik niet een luie zetel voor de rest van mijn leven, maar gewoon het idee dat ik de volgende jaren tenminste weet dat en waar ik zal werken. Maar enfin, VDB is nooit een held geweest (remember Agusta...) en het is gemakkelijke besparen zo. Het kan trouwens goed zijn dat er door die ingreep 1200 nieuwe banen bijkomen, maar hij verzwijgt wel dat hij er eerst 5000 schrapt. En als die poolers dan echt maar 60% van hun tijd lesgaven, dan moet je eens uitrekenen hoeveel fulltimes dat zijn: een pak meer dan 1200. De vastbenoemden zijn alvast ook gewaarschuwd: het extra werk zal voor hen zijn.

Groot gelijk
by Kenneth RUMES Monday, May. 23, 2005 at 1:28 PM

Je hebt groot gelijk. Enige rondvraag op school leverde ook weer de reacties op in de trant van 'ja, dat is erg'. 'ze werden betaald om niets te doen, goede zaak van vdb'. 'de vakbond doet niets, want de pool werkte niet' Etc.
Laten alle jonge leerkrachten die geen vast statuut hebben eens NEEN zeggen? Laat die allemaal eens staan, die in de pool werkten? Ik werkte alvast 2 jaar lang 100% en soms zelfs meer (nu 110%) als poollid.
Als wij morgen terug naar het oude systeem gaan, en niet meer willen en NEEN zeggen, dan zullen de 'vasten' wel anders piepen. Dan kunnen heelwat scholen niet functioneren en valle alle extraatjes, die poolleden in hun ankeropdracht deden weg.
Benieuwd of het COC wel weer zal brullen, maar niet durft bijten? Of zijn de tijdelijken en beginners het niet waard om een staking aan te gaan?

Mr
by Monsieur Depri Monday, May. 23, 2005 at 9:04 PM

Tja, Kenneth, het zou wel ironisch zijn om collectief te reageren door te doen wat ons zo vaak verweten wordt, nl. niets. Jammer genoeg lijkt me dat een stap die VDB en zijn kabinetstrategen perfect hebben ingecalculeerd ... Want zeg nou zelf, welke directie of beleidsman/vrouw ligt er nu wakker van dat op elke school enkele mensen (enige tijd) afwezig blijven? Valt nogal mee in vergelijking met de massale stakingen die dreigen, mochten de besparingen netjes over het hele onderwijs verdeeld worden. Maar van dat soort solidariteit willen VDB (socialist, mijnheer!) en de vakbonden overduidelijk niets horen.
We moeten trouwens ook niet veel verwachten van de directies. Hebben zij niet massaal geblunderd? Ik meen mij te herinneren dat poolleden pedagogische taken moesten krijgen (collega's vervangen of bijstaan), maar de directies vonden het wel OK om die mensen vaak in te schakelen voor geheel andere zaken. Dankzij hun lovenswaardige initiatieven wordt ons nu verweten dat wij niet vaak genoeg "werkten", terwijl vastbenoemden nog altijd klagen dat kraken onder de werkdruk.
En wat is de rol van het vrij onderwijs in deze affaire? Het is mij opgevallen dat in het bijzonder directies van vrije scholen erop gebrand waren om die hele smerige poolclan zo snel mogelijk uit te branden. Sommigen waren zelfs niet beschaamd me dat in het gezicht te slingeren nadat ik hen maandelang had gedepanneerd. Van christelijke deugden gesproken. Volgens mij is, zoals dat heet, het hemd nog altijd nader dan de rok. Dat soort scholen heeft nog altijd de neiging om neefje-van-A en dochtertje-van-B een pleziertje te doen, maar door in de pool te stappen, moesten ze altijd eerst in de pool zoeken, waar ook nogal wat "vreemden" in zaten. Het is me trouwens opgevallen dat het COC nu beweert dat veel scholen hun vervangers buiten de pool zochten. Klopt dat wel? Waren scholen die tot het systeem toetraden dan niet gebonden om voorrang te geven aan poolleden? Of er wordt hier gelogen, of er is er lange tijd gewoonweg bedrogen. Wat het ook is, we zijn er vet mee.

De hypocrisie van de macht
by Leerkracht ad interim Monday, May. 23, 2005 at 9:21 PM

De directies van scholen heersen in willekeur. Na 3 jaar trouwe dienst, opoffering, engagement, ... beslissen directies zomaar om interim-leerkrachten te dumpen. Want na 3 jaar krijgen leerkrachten hun TADD. Die Tijdelijke Aanstelling van Doorlopende Duur geeft enige zekerheid voor de jonge leerkrachten. Maar sommige scholen die zich zoals in het verhaal hierboven, willen wreken op jonge leerkrachten, gaan daarin vrij gewetensloos te werk.
Ik werkte 3 jaar in 2 verschillende scholen, tot grote tevredenheid van leerlingen, collega's en 95% van de ouders. Enkele jaloerse reacties, een hatelijk groepje collega's die op uren jaagde en een conservatieve directie beslisten mijn TADD niet toe te kennen. De beslissing valt meteen voor de hele scholengemeenschap (15 scholen). Broodroof van een goede leerkracht, met als argument de persoonlijkheid van de leerkracht (ikke). Met alles op en aan beslissen 15 mensen op basis van het oordeel van 2 directeurs. 1 van die directeurs vertelde me zelf mij 'het voordeel van de twijfel' te gunnen. Maar toch een negatief advies, en oprotten geblazen in onze vrije onderwijswereld...
Ik sta op koken en zal niet aarzelen namen te noemen, feiten te onthullen die dit massaal machtsmisbruik van een klein groepje onderschrijven.
Dit is wraakroepend en onaanvaardbaar voor jonge leerkrachten. Ik ben een goed, gemotiveerd leerkracht, met goede en mindere kanten. Terwijl honderden leerkrachten in de schoolgemeenschap vastbenoemd rondlopen, halfzat of helemaal, met of zonder depressie, met of zonder misbruik van leerlingen, met of zonder didactisch falen, wordt een jonge leerkracht gefnuikt 'omdat men geen risico's wil nemen'.
Het onderwijs is rot tot op het bot. Schaf de vaste benoemingen af, laat iedereen door BUITENSTAANDERS evalueren op hun lesgeven en onderwijskundige technieken en maak dan de rekening. En vooral, vernieuw die bonden, want zij laten mensen als mij in de steek. Ik verlaat vandaag met onmiddellijke ingang het onderwijs. Hoe graag ik ook les geef, met deze rotte mentaliteit kan ik niet meer om...

schiet niet op ...
by Gcalis Monday, May. 23, 2005 at 9:46 PM

Waarom toch laten sommige 'kritische geesten' zich op ddze site weer meeslepen door de jacht op de vaste benoeming.
OOk het afschaffen hiervan zou een aanslag zijn op de rechten van de leerkracht.
Ik ben vastbenoemd (volwassenonderwijs) en geloof me vrij, we worden serieus op de vingers gekeken.
een aantal 'probleemgevallen' ga je altijd en overal hebben (ook in de privé) Gooi niet weer het kind met het badwater weg . En vooral, ga niet onbewust het neoliberalisme (ook gekant tegen benoemingen, of wat dacht je) een handje toesteken .

Begrijpelijke reacties
by Kenneth RUMES Monday, May. 23, 2005 at 10:24 PM

Begrijpelijke reacties allerhande, maar scheur dit debat open. Schrijnende toestanden, schrijnende verhalen, en een achtergrond van aanslagen op leerkrachten...
Ik vervang momenteel deels een leerkracht die wel wil terugkomen, maar na de examens (voor 1 week nog). Ik het vuile werk, hij de pluimen...
Onwaarschijnlijk, maar waar. Freewheelen, lijkt wel een terechte term he.
Tja die vaste benoeming is wel een verworven recht, maar ik vind het anderzijds ook wel een reden tot misbruik door VELEN (begrijpelijke reactie van kind en badwater, maar het is wel schrijnend...) De frustratie loopt ten top bij de jonge leerkrachten, ik roep de ouderen toch op, samen met de vakbondstop van de onderwijsbonden om toch actie te ondernemen...