arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bedienden en kaderleden van LBC verzetten zich tegen beperkingen tijdskrediet
by LBC-NVK Saturday, May. 21, 2005 at 11:30 AM

De bediendenbonden van het ACV hebben geen mandaat bekomen om het voorakkoord te tekenen. De bedienden en de kaderleden van het ANPCB verzetten zich tegen de nieuwe beperkingen op het recht op tijdskrediet: niet-uitvoerende bedienden en bedienden die "een functie uitoefenen die niet door een andere bediende in het bedrijf wordt uitgeoefend" (de unieke functie), zouden voortaan alleen nog mits akkoord van de werkgever in tijdskrediet kunnen gaan.

In de sector worden door de algemene regeling (CAO nr. 77 van de Nationale Arbeidsraad) reeds 100 000 bedienden in ondernemingen met minder dan 11 werknemers uitgesloten van het recht op tijdskrediet.

De bijkomende sectorale uitsluiting voor de zogenaamde unieke functies zou betekenen dat een belangrijke groep van de 100 000 bedienden in ondernemingen van 11 tot 49 werknemers voortaan ook worden uitgesloten.

In ondernemingen van meer dan 50 werknemers zal de beperking van het recht op tijdskrediet voor de zogenaamde 'NIET- uitvoerende bediende' een meerderheid van het personeel treffen.Een voorbeeld. In tal van ICT-bedrijven gaan werkgevers op basis van het begrip 'NIET uitvoerende bediende' een ruime meerderheid van hun personeel kunnen uitsluiten van het recht op tijdskrediet.

Met andere woorden, de invoering van de nieuwe sectorale beperking op het recht op tijdskrediet, zou er toe leiden dat een ruime meerderheid van de bedienden en kaderleden van het ANPCB voortaan in de praktijk wordt uitgesloten van het recht op tijdskrediet.

LBC-NVK en CNE hopen in een nieuwe verzoeningsvergadering tot een oplossing te kunnen komen.

HET TIJDSKREDIET?
Onder de algemene benaming van 'tijdskrediet' zijn 3 verschillende stelsels vastgelegd in CAO nr 77:
1. het recht op volledig of halftijds tijdskrediet voor voltijdse of deeltijdse werknemers met een jaar anciënniteit in de onderneming
2. de loopbaanvermindering met 1/5, met 1 of 2 halve dagen per week voor voltijdse werknemers met 5 jaar anciënniteit in de onderneming
3. de vermindering van arbeidsprestaties met 1/5 of 1/2, voorbehouden aan werknemers van 50 jaar of ouder, met een anciënniteit van 20 jaar als loontrekkende, waarvan 5 jaar in de onderneming.
Zo kan maximaal 5% van het personeel gelijktijdig in tijdskrediet gaan. En de duurtijd kan bij sectorale CAO verlengd worden tot maximaal 5 jaar. Voor de 50-plussers tot het (brug)pensioen. In tal van sectoren is CAO nr 77 intussen aangevuld met CAO-afspraken. In het ANPCB bedraagt de maximale duurtijd voor min vijftigers 2 jaar en tellen de 55-plussers die overschakelen naar een viervijfde of halftijdse baan niet mee voor de drempel van 5%.

Het ANPCB? 50.000 bedrijven en 350.000 bedienden en kaderleden
Het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden, afgekort ANPCB, ook Paritair Comité 218 genoemd. Het groepeert 60.000 bedienden uit de industrie, 120.000 uit de groothandel, 160.000 uit de diensten: autohandel, auto-inspectie, boekhoudkantoren,bouw, callcenters, consultancy, drukkerijen, financiële kantoren uitgebaat door zelfstandigen, garages, glas, geschreven pers, groothandel, handelsbemiddeling, hout, immobiliën, industriële schoonmaak, informatica, kansspelen, meubelen, multimedia, modellen-hostessen, privé-vorming, reclame-, selectie-, studiebureaus, tabak, telecommunicatie, toerisme-recreatie-cultuur-sport, uitgeverijen, uitzendkantoren, verhuurfirma's, wasserijen...