[Reportage met foto's] 200 betogers betreuren afwezigheid van debat over Europese grondwet by christophe callewaert (foto's han soete) Friday, May. 20, 2005 at 4:18 PM |
BRUSSEL -- Een tweehonderdtal betogers protesteerde donderdagavond in de buurt van het parlement omdat in Belgiƫ geen referendum werd gehouden over de Europese grondwet. Ondertussen werd de grondwet in datzelfde parlement door een overgrote meerderheid en zonder veel animo goedgekeurd.
Nee, premier Guy Verhofstadt kreeg zijn pittig debat niet waarop hij in een kranteninterview gehoopt had. Na een makke gedachtenwisseling drukten de leden van alle partijen behalve het Vlaams Blok gedwee op de ja-knop. Voor stevige argumenten tegen de grondwet moest je enkele tientallen meters verderop op straat zijn. Daar betoogde een bont gezelschap van tegenstanders van de grondwet tegen het uitblijven van een echt debat over de Europese grondwet. Onder hen leden van Attac, de Partij van de Arbeid, ACOD en de studentenorganisatie FEF.
Jean-Marie
Coen, Attac-België
“Volgens de publiciteitscampagne van de regering is 7 op 10 Belgen voor de grondwet, maar de realiteit is dat het merendeel niet eens op de hoogte is,” fulmineert Jean-Marie Coen van Attac-België. Coen ging zelf al eens polshoogte nemen in Frankrijk en was er onder de indruk van het impact van het debat naar aanleiding van het referendum. “In cafés, restaurants, op de trein, ... overal wordt hevig gediscussieerd over de grondwet en de koers die Europa moet varen. Onze politici klagen altijd dat er zo weinig interesse is voor Europa. Wel, hier hebben ze een grote kans laten liggen.”
Georges
Debunne, oud-voorzitter EVV
De Belgische tegenstanders van de grondwet hebben alvast één vooraanstaande Europeaan in hun midden. Georges Debunne is niet alleen oud-secretaris-generaal van het ABVV, maar ook oud-voorzitter van het Europees Vakverbond. “Met deze grondwet dreigen de gepensioneerden, de armen en de werklozen slachtoffer te worden van sociale dumping,” sprak de oude en zieke man moeizaam in de microfoon. “Een ander en sociaal Europa is mogelijk, maar dan zullen we er wel voor moeten vechten.”
David
Pestieau, Partij van de Arbeid
David Pestieau van de Partij van de Arbeid veegt de argumenten van de regering tegen het referendum van tafel. “Di Rupo beweert dat mensen zich bij een referendum over Europa in de eerste plaats laten leiden door binnenlandse problemen. Maar hebben de meeste binnenlandse problemen niet te maken met Europa? Herstructureringen bij de NMBS of het brugpensioen, het is allemaal verbonden aan Europese regels of de Lissabon-strategie.” Pestieau rekent op de Fransen dat ze de grondwet afkeuren. “En als de grondwet wordt verworpen, is het tijd om ook alle andere Europese verdragen in vraag te stellen die aan de basis van de grondwet liggen.”
Céline
Delforge, Ecolo
In het Belgische parlement is er geen 'non de gauche' te vinden zoals in Frankrijk, maar volgens Brusselse parlementslid voor Ecolo Céline Delforge komt dat enkel omdat haar collega's zo onder druk staan om ja te stemmen. “Velen denken neen, maar durven dat niet hardop te zeggen.” Zij zal als één van de enige democratische parlementsleden nee stemmen in het Brusselse parlement. “Ik ben tegen de grondwet omdat ik niet vind dat het economische liberalisme deel uitmaakt van onze fundamentele waarden.”
Roland
Vansaingele, ACOD
Enkele Brusselse militanten van de socialistische vakbond riepen op om volgende week donderdag nog eens op straat te komen. Dan buigt het Brusselse parlement zich over de grondwet. In de Brusselse afdeling van de socialistische vakbond zijn zowel ACOD als BBTK tegen. “Wij rekenen op onze Franse kameraden om dit Europese project gebaseerd op winst te kelderen want wij willen een globalisering van de mensen,” aldus Roland Vansaingele (ACOD).
foto 2 by christophe callewaert (foto's han soete) Friday, May. 20, 2005 at 4:18 PM |
foto 3 by christophe callewaert (foto's han soete) Friday, May. 20, 2005 at 4:18 PM |