arch/ive/ief (2000 - 2005)

Apartheid in België
by Animo Gent & Stugent Friday, May. 20, 2005 at 12:37 PM

Naar aanleiding van het nieuwe, Vlaamse regeringsakkoord schreven Animo Gent en Stugent dit opiniestuk. Wij zijn verontwaardigd over de compromisloze stijl waarmee de Vlaamse regering haar plannen voor de rand rond Brussel wil doordrukken. Deze stijl uit zich in een asociaal beleid waarbij het toekennen van een sociale woning afhankelijk wordt van cultuur en taal en niet van sociaal-economische criteria. Dit ruikt naar apartheid. Hier moeten wij als socialisten op reageren.

Apartheid in België?
Voor een eerlijk en sociaal huisvestingsbeleid in de Vlaamse Rand

Animo merkt al lange tijd met stijgende verbazing en verontwaardiging de radicalisering in communautaire discussies. Afgelopen woensdag kwam deze polemiek tot een triest hoogtepunt met de regeringsverklaring van de Vlaamse minister-president Yves Leterme. Naast enkele positieve zaken bevat deze verklaring ook een erg asociaal voorstel. We citeren: “De Vlaamse regering wil voor de toekenning van een sociale woning (…) dat de kandidaten een maatschappelijke en sociaal-culturele binding hebben met het Vlabinvest-gebied.”

Vrij vertaald komt dat neer op een voorkeursbehandeling voor Vlamingen op anderstaligen bij het verwerven van een sociale woning. Dat ruikt naar een apartheidsregime met tweederangsburgers. De Vlaamse overheid is er voor alle burgers op haar territorium en niet enkel voor Nederlandstaligen. De gedupeerden hiervan zijn ongetwijfeld de sociaal zwakkeren in de Vlaamse Rand. Dat kunnen we als socialisten simpelweg niet aanvaarden. Een sociaal huisvestingsbeleid moet stoelen op sociaal-economische en niet op cultureel-linguistische gronden.

Bovendien komt dat de samenleving in zijn geheel niet ten goede. Dergelijke maatregelen onderdrukken het overlegmodel waar onze federale staatsstructuur op gebaseerd is. Een politiek waarvan het succes afgemeten wordt aan het schokeffect bij de andere bevolkingsgroep brengt geen duurzame oplossing. Dit communautaire opbod leidt enkel tot conflicten, waar niemand baat bij heeft. Vooral de sociaal zwakkeren niet.

Kortom, Animo verzet zich tegen deze spiraal van radicalisering waarvan deze asociale politiek het trieste gevolg is. Deze brief wil dan ook een andere kritische stem laten horen. Een sociaal rechtvaardig beleid mag niet het slachtoffer zijn van communautaire perikelen.


animo-gent en animo-stugent
Jong Links

animo is de jongerenbeweging van sp.a




Persverantwoordelijke: Frank Phillips, frnk_philips@yahoo.com, 0476 – 28 24 80

Hippies
by den terre Monday, Jun. 06, 2005 at 10:10 PM

Daar gaan we weer met de extreem-linkse hippies.
Als ik mag kiezen of een vlaams gezin een sociale woning krijgt, of Boris dat hier als economische vluchteling in ons land is (lees: spreekt geen nederlands), dan gaat mijn voorkeur naar het vlaams gezin.
Dankzij die nieuwe maatregel zullen eindelijk onze eigen, onder de armoedegrens levende landgenoten ook een betaalbare woning kunnen verkrijgen.
Als ik in de sociale woonwijk ik de streek rij, zie ik praktisch geen enkele Belg meer, alleen maar die positief-gediscrimineerde "nieuwe belgen".