arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hein Diependael dood aangetroffen
by Kenneth RUMES Thursday, May. 19, 2005 at 7:54 PM

Volgens de eerste bronnen is de gekende advocaat Hein Diependael vanmiddag vermoord door zijn echtgenote, waarna die zelfmoord pleegde. De advocaat toonde steeds een sociale bevlogenheid en maakte snel opgang in een aantal dossiers. Ook de politiek liet hem niet koud.

Advocaat Hein Diependael zal bij vele lezers op Indymedia vooral bijblijven als de verdediger van de nabestaanden van asielzoekster Semira Adama. De moord op Semira was een triest dieptepunt in de Belgische asielprocedures en leidde zelfs tot het aftreden van minister Tobback.
Maar Hein Diependael dook wel meer op in beruchte dossiers: zo verdedigde hij o.a. de Hongaarse dominee Andras Pandy, Jo Lernaut (van de L&H spraaktechnologie) en onlangs nog de nabestaanden van het slachtoffer bij de moord door de Outlaws. Ook ontsnappingskoning Murat Kaplan, die onlangs bij een diefstal ernstig gewond werd nadat hij werd neergeschoten door de politie, stond op het lijstje van cliƫnten van Diependael. Ondanks een aantal namen, was Diependael steeds een advocaat met grote bevlogenheid, stevige dossierkennis en een sociale bewogenheid. Zijn wil tot innovatie en vernieuwing leidde hem ook naar Johan van Hecke en zijn NCD-beweging, maar de stap naar de VLD zette Diependael niet. Voorlopig, zei hij daarover altijd, want de hervorming van justitie was een paradepaardje van deze jonge topadvocaat.
Vanmiddag werd zijn levenloze lichaam, evenals dat van zijn vrouw, gevonden in hun huis. Hoewel alle pistes openblijven, lijkt het erop volgens het parket in Oudenaarde dat Diependael vermoord werd door zijn vrouw, waarna zij zelfmoord pleegde.