arch/ive/ief (2000 - 2005)

Socialistische bediendenbond keurt ontwerpakkoord ANPCB goed
by BBTK Wednesday, May. 18, 2005 at 5:20 PM

Na lange onderhandelingen, acties en verzoening door de bemiddelaar van het ministerie van Werk is dinsdagnacht een ontwerp-akkoord tot stand gekomen. De militanten van BBTK hebben dit ontwerp vandaag woensdag 18 mei onderzocht. Het werd goedgekeurd met een meerderheid van 73% (27% onthoudingen).

KOOPKRACHT
Het oorspronkelijke werkgeversvoorstel van € 8 bruto per maand werd door de vakbonden peanuts genoemd. Het akkoord voorziet nu in een loonsverhoging van € 18 bruto per maand en wel bovenop de indexeringen en baremieke verhogingen. In de huidige context, menen wij dat deze loonsverhoging meer dan correct is. Een meerderheid van de 350.000 bedienden uit de sector staat ten andere in de kou zonder sector-akkoord.

OPLEIDING
Het bestaande recht op 4 dagen vorming over 2 jaar wordt verlengd.
Daarbovenop wordt de inspraak van de syndicale afvaardiging verbeterd in het vastleggen van wie opleiding kan volgen, waarover de opleiding gaat en wanneer ze wordt gepland.

TIJDSKREDIET
Het recht op volledig tijdskrediet wordt van 2 op 3 jaar gebracht voor de bedienden jonger dan 50 jaar met 5 jaar anciënniteit in het bedrijf. De premie voor 1/5de onderbreking vanaf 55 jaar wordt verlengd voor 2 jaar.

BRUGPENSIOEN
De brugpensioenleeftijd op 58 jaar wordt verlengd tot eind 2006 en dit zonder voorwaarden.

SPECIFIEKE DOELGROEPEN
Er wordt gewerkt aan concrete maatregelen om tewerkstelling en opleiding voor oudere, jongere en allochtone werknemers/werkzoekenden te verbeteren.

Niettegenstaande de provocatie vanwege de werkgevers van de voorbije weken, is dan toch een goed akkoord afgesloten kunnen worden. De uitgeoefende druk heeft hier zeker toe bijgedragen.

Een sector-akkoord in het ANPCB (350.000 bedienden in 50.000 bedrijven) moet per definitie een solidariteitsakkoord zijn. Dit is deze keer zeker weer het geval.

Sociale achteruitgang
by dienstenslaaf Friday, May. 20, 2005 at 11:55 PM

Blijkbaar gaan zijn de belangen van de ondervoorzitter van BBTK belangrijker dan die van 350000 bedienden in de sector.

Om zijn ambities te realiseren, aarzelt hij niet om met één pennentrek het tijdkredit te decimeren..

Uit naam van alle 350 000 bedienden: dank u wel mijnheer De Deyn