arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden Bosch eisen garanties van werkgever
by christophe callewaert Wednesday, May. 18, 2005 at 5:14 PM

BRUSSEL -- Er is nog altijd geen duidelijkheid over de 264 banen die moeten verdwijnen bij ruitenwisserfabrikant Bosch in Tienen. De directie beloofde drie weken geleden na een stakingsactie om de herstructureringsplannen opnieuw te bekijken met de bedrijfsleiding van het concern in Duitsland. De bonden dreigen met nieuwe acties als de directie volgende week donderdag niet met garanties over de toekomst van het bedrijf op de proppen komt.

Tijdens een nieuwe ondernemingsraad van dinsdag legde de directie van Bosch de bonden drie mogelijke scenario's voor. Een eerste scenario stelt dat er geen garanties zijn voor de tewerkstelling na 2008 als er niet gedelocaliseerd en bespaard wordt. In een tweede voorstel kan de productie in Tienen blijven als er stevig bespaard wordt op de personeelskosten. Het derde scenario stelt voor om de geplande delocalisatie te laten doorgaan. In dit geval kan er gepraat worden over garanties voor de toekomst van het bedrijf na 2008.

Vandaag legden de bonden de plannen van de directie voor aan de werknemers. “Een kleine meerderheid aanvaardt het herstructureringsplan niet,” zegt vakbondsafgevaardigde Ivo Vandersmissen (ACV). Het plan voorziet in de delocalisatie van de productie van de wisarm naar het Roemeense Compa. De twee alternatieve plannen vonden in de ogen van de werknemers geen genade. “Het probleem is dat de werkgever geen garanties op papier wil geven over de tewerkstelling na 2008. Daarom werd voorstel drie afgeschoten. De werknemers willen geen blanco blad papier tekenen,” aldus Vandersmissen.

Inleveren zien de werknemers ook niet zitten. “In het verleden hebben we al veel ingeleverd. Trouwens jaarlijks leveren de arbeiders nog altijd 15 miljoen BF in. In 1997 hebben we het nationaal akkoord van de metaalsector laten vallen omdat er 200 miljoen moest bespaard worden tussen 1997 en 2002,” zegt Willy Busselen van het ABVV.

Cadeautjes
De vakbonden stellen de directie nu voor een ultimatum. Als de directie volgende week donderdag niet met definitieve tewerkstellings- en productiecijfers op de proppen komt, gaan de werknemers vrijdag staken. Dat betekent niet dat de werknemers zich al neerleggen bij de beslissing om 264 jobs te schrappen. “Het is te vroeg om daar nu al iets over te zeggen,” meent Ivo Vandersmissen. “Eerst die garanties. Die kunnen we dan voorleggen aan de werknemers en pas daarna kan er bekeken worden of het voorstel van de directie bespreekbaar is.”

De bonden hebben het alvast bijzonder moeilijk met deze delocalisatie. “De directie zucht altijd dat de kosten te hoog zijn. Maar als we de jaarrekeningen bekijken, zien we toch dat er 450 miljoen winst wordt gemaakt,” zegt Ivo Vandersmissen. Zijn collega van de socialistische bond Willy Busselen is niet te spreken over de houding van de overheid in deze zaak. “In het jaarverslag hebben we gelezen dat Bosch in 2004 kon rekenen op een vermindering van sociale bijdragen van 2,5 miljoen euro om de tewerkstelling te bevorderen. En dat terwijl Bosch precies het omgekeerde doet. We stellen ons vragen bij die houding van de politiek. De overheid moet tewerkstelling bekomen, geen cadeaukes uitdelen.”