arch/ive/ief (2000 - 2005)

Prikactie om Tobin-taks op Europese agenda te krijgen
by Mara De Koninck Wednesday, May. 18, 2005 at 3:32 PM

BRUSSEL -- Een dertigtal FAN-aanhangers verzamelde deze morgen om 10 uur voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel voor een visuele prikactie. Met deze symbolische actie hopen zij de Tobin-taks , een taks op munttransacties, op de Europese agenda te plaatsen.

Prikactie om Tobin-t...
hpim1438.jpg, image/jpeg, 600x451

“Wij willen aan minister De Gucht duidelijk maken dat hij volgende week op de Europese ministerraad het voorstel van de Tobin-taks op tafel moet leggen als één van de mogelijke financieringsmogelijkheden van Europa voor de milleniumdoelstellingen van de VN” , zegt een vertegenwoordiger van het FAN. Het Tobin-taksvoorstel werd namelijk al snel van de lijst met nieuwe financieringsbronnen geschrapt. Vorig weekend werd ook het voorstel om een kerosinetaks in te voeren, afgevoerd.

Minister De Gucht was zelf niet aanwezig voor een gesprek maar een verantwoordelijke voor Europa en Internationale Economie voerde het woord voor hem. “De Tobin-taks kan in België alleen worden ingevoerd wanneer ook alle andere EU-landen dit doen. Op dit ogenblik zit die unanimiteit er niet in. Dat is de stand van zaken.”

Patrick Ruymen, schatbewaarder en vertegenwoordiger van het FAN, is voor de gelegenheid uitgedost als heraut. Hij trekt de aandacht van de aanwezigen door op de bugel te blazen en leest vervolgens de wet 'Tobin-Spahn”, die in België werd gestemd, luidop voor van een rol, die achteraf aan de woordvoerder van minister De Gucht wordt overhandigd. “Het doel is om van de wet meer dan dode letter te maken, zodat die om te beginnen op Europees vlak werkelijkheid wordt”, aldus de schatbewaarder. Daarna zou de Tobin-taks op wereldvlak moeten ingevoerd worden. Zolang Bush in het Witte Huis zit kunnen we de VS waarschijnlijk wel uitsluiten. Ik hoop alleszins dat mijn achterkleinkinderen het nog mogen meemaken.”

“Het Tobin-taksvoorstel werd zo snel van tafel geveegd omdat het op geen steun kan rekenen in de Commissie”,verklaart de woordvoerder van De Gucht. “De zusterorganisaties van FAN in de andere lidstaten moeten de Commissie proberen te overtuigen om met dat voorstel te komen Dat zit er momenteel niet in omdat ze zeggen dat de Europese financiële markten zichzelf met zo'n voorstel in de voet gaan schieten. Voor de kerosinetaks viel volgens mij heel wat te zeggen. Vanuit administratief oogpunt is dit momenteel blijkbaar ook zeer moeilijk te implementeren. Daarom heeft men voor een oplossing gekozen die wel makkelijk uitvoerbaar is. In de Europese context moet alles wat met fiscaliteit te maken heeft in unanimiteit besloten worden. Als er een richtlijn wordt ingevoerd waardoor elke lidstaat zelf beslist of ze de toeslag op vliegtuigtickets aanrekent, is die unanimiteit niet nodig. We zullen zien wat deze oplossing opbrengt, maar ik denk niet dat we aan 6 miljard euro zullen komen.”

Johan, een sympathisant, is niet tevreden met dit voorstel. Volgens hem is het onvoldoende.
“Dat was wel een zeer gemakkelijk antwoord. Ik heb het vermoeden dat er op de internationale vergaderingen niet echt hard voor de Tobin-taks werd gevochten. We moeten hen in ieder geval in de haren blijven zitten opdat er op internationaal niveau wordt gelobbyd. Het voorstel waarmee men naar de VN-vergadering gaat is wel heel klein. Ik vind het veel te weinig. De Tobin-taks is een goede manier om een beetje rechtvaardigheid te krijgen op internationaal vlak. Het is een goed middel waar we voor moeten strijden.”

De Tobin-taks is een taks op munttransacties, waarbij een heel lage belasting zou worden geheven op alle internationale munttransacties, eventueel boven een bepaald bedrag. Wanneer die munten sterk beginnen schommelen, zou de Tobin-taks heel hoog worden opgetrokken om die schommelingen af te vlakken. Zo zouden muntcrisissen, zoals er de afgelopen jaren in Azië zijn geweest, kunnen voorkomen worden of op zijn minst afgeremd. Het geld dat zo'n taks opbrengt, en we spreken over miljarden, zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor de financiering van de milleniumdoelstellingen die de VN vooropgesteld hebben. In België strijdt het FAN al jaren voor de Tobin-taks en uiteindelijk werd het wetsvoorstel goedgekeurd. Nu willen ze dat de Tobin-Spahnwet op Europees niveau in werking treedt. Ze wilden dus aan minister De Gucht of aan zijn woordvoerder proberen duidelijk maken dat hij dit voorstel, dat in België goedgekeurd werd, en waar hij dus volgens hen zou moeten achter staan, op de Europese agenda moet plaatsen omdat de Belgen in Europa, zou luidt het, toch een voortrekkersrol hebben.

Voor meer informatie over de Tobin-taks kan je terecht op http://vl.attac.be/

foto 2
by Mara De Koninck Wednesday, May. 18, 2005 at 3:32 PM

foto 2...
hpim1441.jpg, image/jpeg, 600x451

foto 3
by Mara De Koninck Wednesday, May. 18, 2005 at 3:32 PM

foto 3...
hpim1442.jpg, image/jpeg, 451x600