arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen voert straatverbod in
by Jo Van de Velde Wednesday, May. 18, 2005 at 1:39 AM

Antwerpen voert een straatverbod in als onderdeel van de vernieuwde politiecodex. Dit is een primeur in België, er is federaal nog geen wettelijk kader voor.

Patrick Janssens heeft het Vlaams Belang niet nodig. Al was hij voor de gemeenteraad wel zeker van hun steun voor de goedkeuring van de nieuwe Antwerpse politiecodex. Dankzij een bijna voltallige opkomst, wist Janssens het gezichtsverlies van de meerderheid te redden.

Dinsdagavond keurde de gemeenteraad met 28 stemmen van de meerderheid het straatverbod goed. Dat straatverbod is een regel die opgenomen is in de nieuwe politiecodex. Het is een administratieve sanctie die door de burgemeester opgelegd kan worden. Daar wringt het schoentje al een eerste keer voor Groen! Volgens Dirk Geldof, fractieleider “kan enkel een rechter een straatverbod opleggen als strafmaat. Ik ben dan ook sterk teleurgesteld in de meerderheid. Groen! Had geen bezwaar tegen de poltitiecodex op voorwaarde dat het straatverbod er uit ging. Dit is een symbooldiscussie geworden en de maatregel is onwerkbaar geworden”.

Nahima Lanjri van CD&V keurde de maatregel mee goed, toch vindt ze dat “de juridische tegenstrijdigheden nog afgetoetst moeten worden. Ik leg dan ook morgen een vraag voor aan de minister van justitie, Onkelinckx. Voor mij kan deze regel heel goed als afschrikkingsmiddel dienen voor meelopers, maar de harde kern van overtreders wordt hiermee niet gestraft, daar moeten we de problemen bij de wortel aanpakken”. Een hevige discussie kon de aanwezigen wel amuseren. Johan Bijttebier van Groen! Werd er zowaar lyrisch van en haalde Bob Dylan en Willem Vermandere aan in zijn betoog. Voor hem moeten de straten van Antwerpen “om in te verdwalen” blijven.

Patrick Janssens sloot de discussie af met de belofte dat hij als een waakhond deze regel zal blijven controleren. Hij drukte de hoop uit om de sanctie zo weinig mogelijk te moeten gebruiken en zal hem zeker niet persoonlijk aanwenden. Wat hem betreft is Antwerpen nog met relatief weinig kleerscheuren uit deze affaire gekomen. Er zijn geen vertrouwensproblemen binnen de meerderheid en de oppositie was niet nodig om de nieuwe politiecodex te stemmen. Het is nu enkel wachten op het eerste slachtoffer van de administratieve sanctie. Volgens Filip Dewinter, Vlaams Belang, heeft die zoveel juridische mogelijkheden om in beroep te gaan dat een verbod nooit effectief opgelegd zal kunnen worden.

Jo VAN DE VELDE