arch/ive/ief (2000 - 2005)

jongeren stellen hun documentaire over 40 jaar Marokkaanse geschiedenis voor op 20 mei
by Bart Dirix Tuesday, May. 17, 2005 at 2:14 PM

Avant Premiere documentaire - "zeg ons waarom wij Brusselaars zijn met een Magrebijns accent?"ANDERLECHT-Op vrijdag 20 mei vindt de Avant Premiere plaats van de documentaire "zeg ons waarom wij Brusselaars zijn met een Magrebijns accent?". De documentaire werd gemaakt door Marokaanse jongeren tussen 13 en 16 jaar uit Molenbeek en Kuregem en analyseert de geschiedenis van 40 jaar immigratiepolitiek. De ingekorte versie van de documentaire won de eerste prijs op het 'Festival aux jeunes'.

jongeren stellen hun...
documentaire_molenbeek_affiche.jpg, image/jpeg, 531x747

De documentaire schetst een beeld van de geschiedenis van de Marokkaanse migratie en integratie. Ze behandelt de geschiedenis vanaf Gembloux tot het verkrijgen van gemeentelijk stemrecht en rellen in bepaalde Brusselse wijken.

Fadoua Lamghari is vrijwilligster bij jeugdhuis Centrum West en maakte de documentaire samen met nog twee andere vrijwilligers als stageopdracht in opdracht van de werking maatschappelijk kwetsbare jeugd (WMKJ). Fadoua zorgde vooral voor de begeleiding van de jongeren en de afwerking van de documentaire. "Heel veel Marokkaanse jongeren zijn niet op de hoogte van hun verleden", zegt ze. "Ze weten nauwelijks hoe hun voorouders hier beland zijn en welke lange weg ze daarvoor hebben moeten afleggen. Door deze documentaire samen met jongeren te maken bieden we hen de kans om die geschiedenis beter te leren begrijpen."

De documentaire is niet alleen gemaakt voor jongeren. Ze is gemaakt voor Marokkanen en Belgen. Iedereen die een beetje geïnteresseerd is in geschiedenis en de immigratieproblematiek is welkom. "Want uiteindelijk kennen de Belgen de Marokkanen niet en de Marokkanen kennen de Belgen niet", stelt Fadoua. "De problemen die er 40 jaar geleden waren, zijn er tot op vandaag nog."

"Kan men de politiek t.a.v. de integratie van Marokkaanse migranten een succes noemen?" Deze vraag staat centraal in het debat dat volgt na de vertoning van de documentaire. Het debat wordt gevoerd door verschillende sociologen als Felice Dassetto van het UCL("Is de Islamitische identiteit een obstakel voor de integratie?"), Andrea Rea ("jongeren van Marokkaanse afkomst: geïntegreerd en gediscrimineerd") en Nouria Ouali ("40 jaar Marokkaanse migratie : welke vaststellingen?") van het ULB. De voorstelling wordt bijgewoond door minister van cultuur, audiovisuele media en jeugd Fadila Laanaan en minister van mobiliteit en openbare werken Pascal Smet.

De voorstelling is gratis en wordt vertoond op vrijdag 20 mei 2005 vanaf 18u in zaal Excelsior, Eloystraat 80 in Anderlecht.

Meer inlichtingen en inschrijvingen:
E-mail: projectdocumentaire@hotmail.com