arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebibeweging wil dat 17 mei nationale dag van de homofobie wordt
by Isha Van Alsenoy, woordvoerster Tuesday, May. 17, 2005 at 9:21 AM

De Holebifederatie en Wel Jong Niet Hetero willen op 17 mei aandacht vragen voor holebifobie (haat tegenover homo’s, lesbiennes en bi’s). Beide organisaties willen deze datum uitroepen tot een nationale dag tegen de homofobie, net als enkele Belgische volksvertegenwoordigers van de PS. Ook in andere landen bestaat dit voorstel.

Zeer recente zaak in Leuven
Haat tegenover homo’s, lesbiennes en bi’s komt in ons land nog steeds voor. Zo heeft de Jeugdrechtbank van Leuven onlangs drie jongeren veroordeeld die zich schuldig gemaakt hebben aan opzettelijke slagen en verwondingen ten aanzien van twee homoseksuele mannen. De twee mannen die hand in hand op straat liepen, werden louter omwille van hun seksuele geaardheid geviseerd.

Holebiseksualteit een mentale ziekte
Als datum voor de invoering van de dag kiezen de PS-politica's 17 mei. Op die dag in 1990 schrapte de algemene vergadering van de wereldgezondheidsorganisatie holebiseksualiteit van de lijst van mentale ziektes. 17 mei zou een symbolische dag moeten worden.

Kamerlid Marie-Claire Lambert en haar collega uit het Waals parlement Isabelle Simonis zouden over dit initiatief een voorstel van resolutie indienen op dinsdag 17 mei zelf. De Holebifederatie, de grootste koepel van holebi-initiatieven in ons land, en Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi-jongerenorganisatie, steunen het idee van deze nationale dag tegen de holebifobie.

Twee eisen!
Om die vraag kracht bij te zetten, halen de Holebifederatie en Wel Jong Niet Hetero twee eisen aan uit het eisenplatform van de Belgian Lesbian and Gay Pride. 17 mei is een perfecte dag om die eisen opnieuw in de aandacht te brengen.

Holebifoob geweld aanpakken
In de samenleving mag geen plaats zijn voor holebifobie. Verbaal en fysiek geweld tegenover holebi’s moet van overheidswege bestreden worden, onder meer door bewustmakingscampagnes gericht op het afbouwen van vooroordelen, aandacht voor diversiteit in het onderwijs en krachtig optreden tegen agressoren. De federale overheid moet hier een voortrekkersrol spelen, maar ook de regionale en de lokale overheid hebben op dit vlak een belangrijke taak te vervullen.

Internationale solidariteit
Holebi’s in België staan er momenteel goed voor, maar de holebi-beweging in ons land wil solidair zijn met de rest van de wereld. Daarom eist ze dat alle personen die wegens de seksuele geaardheid of de genderidentiteit van hun vrijheid beroofd, vervolgd, veroordeeld of geestelijk of lichamelijk gefolterd worden, internationaal erkend moeten worden als politiek gevangene of als politiek vluchteling. Alle teksten, verdragen of internationale richtlijnen die discriminatie verbieden, moeten de seksuele geaardheid en de genderidentiteit expliciet opnemen als een ongeoorloofde discriminatiegrond. De overheden moeten de gelijke behandeling van holebi’s opnemen in onderhandelingen en contacten met landen waar holebiseksualiteit nog strafbaar is of waar holebi’s nog vervolgd worden.