arch/ive/ief (2000 - 2005)

NOS teletekstberichtgeving dd 13-5 tav Guantanamo en Afghanistan/ Pakistan
by Astrid Essed Tuesday, May. 17, 2005 at 3:47 AM

In de NOS teletekst- berichtgeving dd 13-5 ontbreekt het zowel aan complete nieuwsinformatie als aan kritische achtergrondinformatie tav de internationaalrechtelijke en humanitaire aspecten betr de detenties in Guantanamo

Ter toelichting:

Beste lezers van Indymedia-Belgie,

Zoals u aan onderstaand bericht kunt zien heb ik recentelijk een kritisch commentaar opgestuurd naar de NOS-teletekstredactie tv haar incomplete berichtgeving tav Guantanamo en de recentelijk in Aghjanistan en Pakistan gehouden demonstraties met helaas dodelijke afloop.
Hoewel de NOS teletekstredactie inmiddels heeft toegegegeven, dat er uit haar berichtgeving geenszins blijkt, dat er een direct verband ligt tussen de echte of vermeende Amerikaanse ontheiligingen van de Koran en de in Pakistan en Afgfhanistan gehouden demonstraties hiertegen en zij in een nieuw bericht dit onderlinge verband inmiddels heeft gelegd, blijft de NOS teletekstredactie in gebreke betreffende het meest essentiele in dezen, het verstrekken van achtergrondinformatie tav de internationaalrechtelijk en mensenrechtelije aspecten betreffende de Guantanamo-detenties.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed

Bij dezen mijn kritisch commentaar tav de NOS-teletekstredactie:

Aan de teletekstredactie van de NOS


Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 13-5 vermeldt u, dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, C. Rice, begrip heeft getoond voor de woede van moslims over het ontheiligen van de Koran tijdens de verhoren in de gevangenis
van Guantanamo Bay'.
U vervolgt uw berichtgeving met de door haar aan de betreffende gevangenen gedane oproep,geen gehoor te geven aan wraakacties.
Hierna vermeldt, dat volgens berichten ondervragers geprobeerd hebben islamitische gevangenen te intimideren door een Koran in het toilet te gooien.
Vervolgens doet u mededeling van het feit, dat de zaak in onderzoek is bij het Amerikaanse ministerie van Defensie.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat zowel in Afghanistan als in Pakistan doden zijn gevallen bij demonstraties, die op rellen zijn uitgelopen.

Met deze wijze van berichtgeving is er sprake van twee ernstige journalistieke manco's uwerzijds.
Enerzijds wekt u impliciet ten onrechte de indruk, dat er geen verband zou bestaan tussen de rellen in Afghanistan en Pakistan en de door u genoemde onheiliging van de Koran.
Anderszijds wekt u door het ontbreken van kritische
achtergrondinformatie uwerzijds de indruk bij het teletekstlezende publiek, dat de Amerikaanse gevangenis Guantanamo-Bay zou voldoen aan de criteria van het Internationaal Recht, hetgeen niet het geval is.

Demonstraties in Afghanistan en Pakistan:

Hoewel u melding maakt van het feit, dat er bij recente in Afghanistan en Pakistan gehouden demonstraties een aantal doden zij gevallen, is uit deze berichtgeving voor het teletekstlezende publiek op geen enkele wijze af te leiden, dat deze demonstraties verband houden met de al dan niet plaatsgevonden Amerikaanse ontheiliging van de Koran, hetgeen op alle relevante en gerennommeerde buitenlandse persagentschappen wel is vermeld [zie Reuters en Associated Press]
Een en ander beschouw ik als een ernstig journalistiek manco uwerzijds, aangezien het verstrekken van duidelijke en correcte nieuwsinformatie tot een van de basisdbeginselen van de journalistiek behoort.
Daarenboven is het opvallend, dat u evenmin melding maakt van de omstandigheden waaronder de betreffende demonstratie-doden zijn gevallen.
Niet alleen is een en ander van belang in verband met de complete berichtgeving dienaangaande, daarenboven zal het u genoegzaam bekend zijn, dat er zowel in Afghanistan als in Pakistan sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen zoals het martelen en mishandelen van gevangenen, buitengerechtelijke executies en geweld van tegen vrouwen.
Eveneens is er veelal sprake van buitenproportionneel politiegeweld bij demonstraties met dodelijk afloop.
Dienaangaande verdient het dus aanbeveling, dat de omstandigheden waaronder deze doden gevallen zijn, eveneens in uw berichtgeving worden verwerkt.


Guantanamo Bay:

Te uwer informatie:

A Mensenrechtenschendingen bij zowel transport als verblijf in Guantanamo:

Zoals u ongetwijfeld zult weten verblijven er momenteel op de gedeeltelijk als militair gevangenkamp ingerichte Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay meer dan 660 mensen van wie het grootste deel bestaat uit Afghaanse en Iraakse krijgsgevangenen, die na de beeindiging van respectievelijk de oorlog in Afghanistan en Irak, in dd januari 2002 en april 2003 naar werden vervoerd.
Opvallend en verontrustend bij deze transporten was de vernederende behandeling van de gevangenen, die niet alleen aan elkaar getekend waren, maar daarenboven voorzien waren van zowel hoofdkappen als oordopjes, hetgeen nog los van de hierdoor onstane orientatieproblemen, kan leiden
tot ernstige psychische spanningen en als zodanig in strijd is met de internationaalrechtelijk verplichte humane behandeling van gevangenen op zowel fysiek als psychisch gebied.
Aldaar aangekomen waren de gevangenen niet alleen verplicht een tijdlang in geknielde houding te verkeren, daarenboven werden zij eveneens in kooien opgesloten, hetgeen uiteraard vanwege zowel de vernederende detentieomstandigheden als de wisselende klimatologische omstandigheden in strijd is met de geldende internationaalrechtelijke normen voor een verantwoord detentieverblijf.

Daarenboven komt er zowel uit rapportages van gereonnommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [http://www.amnesty.org], Human Rights Watch [http://www.hrw.org], het Rode Kruis [http://www.icrc.org] ,alsmede uit recentelijk afgelegde verklaringen door FBI-agenten steeds meer vast te staan, dat er tijdens ondervragingen cq contact met bewakers sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen cq martelingen, o.a. betreffende het bedreigen en intimideren van gevangenen met honden.

B Schendingen Internationaal Recht

Niet alleen is er sprake van mensenrechtenschendingen en een
vernederende behandeling, daarenboven is de detentie in Guantanamo tevens in strijd met de internationale rechtsregels in dezen.
De door de Amerikaanse regering aangevoerde argumentatie, waarbij zij stelt de gevangenen niet te beschouwen als krijgsgevangenen, maar als ''vijandelijke strijders'' op wie de Geneefse Conventies niet van toepassing zouden zijn, snijdt geen hout.
In de eerste plaats zijn vrijwel alle gevangenen gearresteerd tijdens of kort na afloop van militaire gevechthandelingenoperaties tijdens een oorlog, hetgeen een krijgsgevangenenstatus impliceert.
Een en ander impliceert volgens de Derde Conventie van Geneve [die betrekking heeft op de behandeling van krijgsgevangenen], dat zij na afloop van de vijandelijkheden dienen te worden vrijgelaten tenzij er sprake is van een beschuldiging op grond van eventueel gepleegde oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid.
In dat geval echter moet er binnen afzienbare tijd een rechtszaak tegen hen gestart worden.

Wanneer er echter twijfel bestaat over de juridische status moet er volgens de reglementen van de 3e Conventie van Geneve volgens een militair tribunaal, eveneens binnen afzienbare tijd, de status van de betreffende gevangene worden vastgesteld, hetgeen echter nooit gedaan is in het geval van de Guantanamo-gevangenen.

Ook echter wanneer er sprake is van de niet-toekenning van een krijgsgevangenen-status zijn op deze gedetineerde de bepalingen van de 4e Conventie van Geneve betreffende een humane behandeling van toepassing, die trouwens in belangrijke mate de rechtsregels van de 3e Conventie
overlappen.

Hoe echter de status van de desbetreffende gevangenen ook is, het vasthouden zonder vorm van proces, zoals de afgelopen jaren in Guantanamo heeft plaatsgehad, alsmede een vernederende en inhumane behandeling, zijn onder alle omstandigheden verboden.


C Militaire tribunalen:

Ongetwijfeld bent u op de hoogte van de dd augustus 2004 in Guantanamo gestarte zogenaamde militaire tribunalen tegen een kleine groep Guantanamo-gevangenen, die echter betreffende de naleving van de internationale rechtsregels in belangrijke mate tekortschoten.
Zo was er sprake van een toekenning van een militaire raadsman [geen officiele advocaat]en kon een advocaat slechts tegen betaling worden ingehuurd, hetgeen de mogelijkheden voor een doorsnee-gedetineerde om te beschikken over een advocaat, beperkte.
Een andere ernstige beperking was dat in tegenstelling tot de bij het officiele Amerikaans Militair Strafrechtsysteem geldende rechtsregels, beroep bij een onafhankelijke burgerlijke rechtbank niet mogelijk was en slechts beroep bij de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld [die zelf de militaire tribunalen had samengesteld] mogelijk was, hetgeen objectiviteit uitsloot.

Een uitspraak van het Federale Gerechtshof in Columbia echter leidde tot een voorlopige opschorting van deze tribunalen.

D Permanente detentie

Echter, waarschijnlijk als reactie hierop is de Amerikaanse Overheid voornemens op Guantanamo Bay 200 permanente cellen te bouwen voor van terrorisme verdachte mensen, tegen wie geen strafbare feiren bewezen kunnen worden, maar daar levenslang gedetineerd blijven zonder enige vorm van proces.
De argumentatie hiervoor is de angst dat zij bij eventuele
vrijlating terroristische aanslagen zullen plegen.

Ik hoef u er niet op de wijzen, dat een dergelijk eventueel uit tevoeren voornemen een van de ernstigste schendingen van internationaal geldende rechtsprincipes is.

Het lijkt mij dan ook van belang, dat u bij uw berichtgeving eveneens in het kort melding maakt van aspecten uit de bovengenoemde informatie.

Een en ander is gemakkelijk te controleren via de websites van gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amensty International [http://www.amnesty.org], Human Rights Watch [http://www.hrw.org] en het Rode Kruis [http://www.icrc.org] waarop u tevens de gehele tekst van de 3e en 4e Conventie van Geneve kunt raadplegen.

Ik spreek de hoop uit, dat u bij een volgende berichtgeving over de genoemde onderwerpen [zowel de demonstraties in Afghanistan en Pakistan als Guantamo Bay] zowel volledige en correcte informatie verschaft als de nodige kritische achtergrondinformatie.
Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere en tav de genoemde nieuwsfeiten zowel bij een volgende berichtgeving over bovengenoemde berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tav het teletekstlezende publiek.


Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam