arch/ive/ief (2000 - 2005)

België moet de Tobin taks opnieuw op de agenda brengen tijdens Europese Raad
by FAN (Financieel Actie Netwerk) Monday, May. 16, 2005 at 1:50 PM

De Europese raad algemene zaken en externe relaties van 23 mei (GAERC) legt het EU-mandaat vast in de aanloop naar de grote VN vergadering in september over de millenniumdoelstellingen. Voor het Financieel Actie Netwerk is het absoluut noodzakelijk dat de tobin taks daar opnieuw opgenomen wordt in de lijst van mogelijke ‘nieuwe financieringsbronnen’ om ontwikkeling, milieubehoud en andere sociale uitgaven te financieren. De Tobin taks is immers een nuttig en nodig instrument in het voorkomen van rampzalige financiële crisissen, mondiale fiscale herverdeling én een niet te verwaarlozen bron van extra inkomsten. We zetten onze eisen kracht bij met een prikactie aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel) op 18 mei om 10 uur.

De Europese raad moet daarmee een fout goedmaken van de EU ministers van financiën. Op dinsdag 12 april hadden die in een eerste discussie over de ‘innovatieve financieringsbronnen’ de Tobin Taks uit het lijstje mogelijkheden geschrapt. Dat betekent dat de mogelijkheid tot het operationeel maken van een belasting op munttransacties, in tegenstelling tot de andere voorstellen zoals een belasting op vliegtickets, niet verder door de Europese Commissie zal worden onderzocht en verfijnd.

Volgens FAN , het financiëel actienetwerk dat ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties, de Attac beweging en vakbonden groepeert, werd de Tobin taks niet geschrapt na een objectief onderzoek. Het is geen geheim dat heel wat ministers van financiën een hekel hebben aan de Tobin taks. Volgens hen zou de taks een negatieve impact hebben op de financiële markten, en niet compatibel zijn met de EU verdragen en WTO regels. Die argumenten zijn bekend, versleten, en onjuist. Een TT zou net kunnen bijdragen tot een betere werking van de financiële markten bijvoorbeeld door bruuske muntschommelingen te vermijden en kuddegedrag van banken en beleggers bij crisissen te voorkomen. Dat de TT niet compatibel zou zijn met EU verdragen werd tot in de details weerlegd door de Lieven Denys, prof internationale fiscaliteit aan de VUB. De geldigheid van zijn argumenten werd trouwens al in officiële rapporten erkend.

Volgens een rapport van de Europese commissie zou een Europese Tobin taks van 0,01% op wisselkoersverrichtingen nochtans 7 tot 11 miljard euro per jaar kunnen opbrengen (een bedrag dat nog veel hoger zou liggen als de TT ook wereldwijd werd toegepast). Bovendien wordt meer en meer erkend dat de TT een rol zou kunnen spelen in het voorkomen van desastreuze financiële crisissen zoals die in Azië in 1997-1998. Miljoenen Aziaten werden toen werkloos.

Met de Tobin taks heeft de internationale gemeenschap een instrument om extra middelen te mobiliseren, en om de controle op de financiële sector te verbeteren. Beide zijn levensnoodzakelijk als men in de komende jaren echt iets wil doen aan de Kloof tussen Noord en Zuid, en aan de belabberde gezondheidstoestand van de wereld in het algemeen.

Op 23 mei beslist de raad algemene zaken en buitenlandse betrekkingen van de Unie over wat Europa in september zal voorstellen op een grote VN vergadering over de Millenniumdoelstellingen. Deze kans mag niet worden gemist. De Belasting op munttransacties moet terug in de voorstellenlijst worden opgenomen.

België is uitstekend geplaatst om heropname van de taks voor te stellen. In het federaal parlement werd toch een wet gestemd die toepassing van de TT voorziet als dat ook gebeurt in andere landen van de Eurozone? Je mag dan ook verwachten dat ons land op Europese en internationale fora een lans breekt voor de taks. FAN vraagt vandaag een actieve inbreng van Minister van Buitenlandse betrekkingen De Gucht, van Minister De Decker van Ontwikkelingssamenwerking en van Minister Reynders van financiën.