arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische ngo’s en solidariteitsgroepen ongerust over politieke moorden in de Filipijnen
by Filippijnengroepen België (FGB) Saturday, May. 14, 2005 at 9:18 AM

Ondergetekende ngo’s en solidariteitsgroepen zijn zeer verontrust door de golf van politieke moorden in de Filippijnen. Sinds januari van dit jaar alleen al zijn er meer dan 32 politieke activisten neergeschoten. Vele anderen zijn nog steeds vermist.

Belgische ngo’s en s...
stopkillings.jpg, image/jpeg, 250x188

Onder de slachtoffers van het politiek geweld zijn boerenleiders, vakbondsmensen, een gemeenteraadslid, een priester, journalisten en mensenrechtenadvocaten. Ondanks hun diverse achtergrond hebben ze één ding gemeen: alle slachtoffers zijn verbonden met progressieve volksorganisaties en politieke partijen. Sinds 2001 werden al 49 activisten van de politieke partij Bayan Muna en 19 van dewerkerspartij Anakpawis vermoord terwijl 10 anderen vermist blijven nadat ze door onbekenden ontvoerd werden.

De hoge dodentol in de regio Centraal Luzon illustreert het politieke karakter van de moorden. De meeste slachtoffers verleenden steun aan de bezetting van Hacienda Luisita, een landgoed van de invloedrijke familie Cojuangco, door de landarbeiders. De moorden volgden na de bloedige aanval van het leger en de politie op het stakingspiket op 16 november van vorig jaar. Minstens 7 stakers vonden toen de dood.

De overheid en de legerleiding bestempelen de slachtoffers als communistische sympathisanten alsof dat een vrijgeleide zou geven voor gewelddaden. Bovendien wordt niets ondernomen om de moordzaken ernstig te onderzoeken en de schuldigen te straffen. Meer nog, er zijn ernstige aanwijzingen dat het leger, para-militaire groepen en doodseskaders de hoofdverantwoordelijken zijn en dat het om een systematische politiek gaat om politieke opposanten van de links nationaal-democratische beweging het zwijgen op te leggen. Zo worden een hele reeks progressieve organisaties met naam en toenaam vernoemd in een recente presentatie--”Ken Uw Vijand” getiteld-- die wordt gebruikt bij de opleiding van militaire eenheden.

We veroordelen met klem de golf van moorden op politieke activisten, alsook de politieke onwil en het onvermogen van de Filippijnse regering om daartegen op te treden. Het uitblijven van enige actie maakt de regering van Gloria Macapagal-Arroyo schuldig aan mensenrechtenschendingen. We roepen de overheid op om eenheden van het leger en politie die over de schreef gaan te bestraffen. Wij zijn solidair met het Filippijnse volk en met de brede waaier aan progressieve organisaties in hun strijd tegen alle mensenrechtenschendingen.

14 mei 2005
Filippijnengroepen België (FGB) – Bevrijde Wereld – KWIA (Steungroep voor Inheemse Volken) – intal