arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarschuwingsactie NMBS legt treinverkeer stil
by Bart Dirix Friday, May. 13, 2005 at 9:22 PM

staking NMBS - Gent-Sint-Pieters

GENT-Het treinverkeer lag vanmorgen van 11 tot 14 uur stil in het station Gent-Sint-Pieters. De vakbonden protesteerden met deze actie tegen de inhoud van het beheerscontract van de NMBS dat een financieel evenwicht oplegt voor 2008. De staking bij de Belgische spoorwegen was nationaal georganiseerd en zorgde voor behoorlijk wat verkeerschaos en ontevreden mensen.

De bonden hadden afgesproken om in het hele land te staken van 12 tot 14u. In Brussel-Zuid staakten de personeelsleden al vanaf 10 uur. Deze wijziging was te wijten aan een incident met een aantal treinreizigers. Om 11 uur staakten ook de meeste Gentse personeelsleden mee.

ACV-Transcom en ACOD spoor voerden een waarschuwingsactie tegen de inhoud van het beheerscontract tussen de regering en de NMBS. Als het contract zoals het er nu uitziet in de praktijk wordt gebracht dan moet de NMBS komen tot een financieel evenwicht in 2008.

Gewestelijk secretaris van ACOD spoor Oost-Vlaanderen Jozef Cnudde:"Het typische gratispraatje is terug. De parkings worden gratis! Maar wie zal dat allemaal betalen? Bij een analyse van het beheerscontract wordt al snel duidelijk dat het personeelsbestand tegen 2008 moet verminderen met bijna 4.000 mensen. Dat is onaanvaardbaar! Wij verwachten een duidelijk antwoord na de vergadering volgende dinsdag met het cabinet en Minister Johan Vande Lanotte. Indien het resultaat van dat gesprek niet voldoende is dan komt er vrijdag eventueel een 24-urenstaking."

De gewestelijke secretaris van ACV-Transcom Gent, Dirk Claeys is niet te spreken over de manier waarop de regering zich mengt in de werking en strategie van een overheidsbedrijf als de NMBS. "De NMBS wordt met dit contract gedwongen om aan besparingen te doen. Besparingen die zullen leiden tot het drukken van de loonkosten en uiteindelijk het verdwijnen van jobs. Het beheerscontract begint meer te lijken op een ondernemingsplan dat de regering wil opdringen." l