Bediendenbonden metaalsector blokkeren hoofdzetel Fabricom by christophe callewaert Thursday, May. 12, 2005 at 5:51 PM |
UKKEL -- Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de bedienden in de metaalsector blokkeerde vanmorgen de toegang tot de hoofdzetel van Fabricom in Ukkel. Daar werken zo'n 400 bedienden. De bonden zijn boos over het uitblijven van een nieuw sociaal akkoord voor de sector. De voorstellen van werkgeversorganisatie Agoria kunnen volgens hen niet door de beugel.
Voor de tweede keer in twee weken tijd viseren de bediendenbonden van de metaalsector de hoofdzetel van een belangrijke speler binnen Agoria. Vorige week werd de toegang tot Alcatel in Antwerpen geblokkeerd. Vanmorgen raakte niemand binnen in de hoofdzetel van Fabricom in Ukkel. “We kiezen bedrijven uit die zwaar wegen binnen werkgeversorganisatie Agoria want tijdens de verzoeningsvergadering van maandag werden wij opnieuw geconfronteerd met hun stugge houding,” zegt nationaal secretaris van de christelijke bediendenbond Erik Van den Heede.
Volgens Van den Heede hadden de onderhandelaars van Agoria ook maandag geen mandaat om te onderhandelen. Agoria lijkt te wachten tot de achterban van alle bonden zich over het ontwerpakkoord voor de arbeiders uit de metaalsector heeft uitgesproken. Gisteren keurden de liberale en socialistische bond het akkoord al goed. Vandaag werden zij daarin gevolgd door de socialistische vakbond. Van den Heede hoopt dat er vrijdag kan vergaderd worden tot de finish.
De bonden willen een akkoord met een ruimere koopkrachtverhoging dan tot nu toe door Agoria wordt voorgesteld. Erik Van den Heede: “Agoria wil niet meer garanderen dan 0,2 % effectieve loonsverhoging de komende twee jaar. Dat is een halve procent minder dan de arbeiders omdat Agoria de baremieke verhogingen wil aanrekenen. Dat mist nochtans elke economische verantwoording. Veel bedienden genieten niet van baremieke verhogingen of krijgen die slechts gedurende een beperkte verhoging van hun carrière. Bovendien worden oudere werknemers vervangen door jongeren die helemaal onderaan de ladder beginnen.”
Index
Binnen twee jaar zouden
de bedienden nog eens 0,4 % loonsverhoging kunnen krijgen, maar die
verhoging is afhankelijk van de evolutie van de index. Erik Van den
Heede: “De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven gaat uit van
een inflatie van 3,3 %. Maar door de stijgende olieprijzen zou het
wel eens een stuk meer kunnen zijn want de energiekosten wegen mee in
alles wat geproduceerd wordt.” De hogere indexstijging zou de
tweede schijf van de effectieve loonsverhoging kunnen opeten.
De metaalsector doet het volgens de bonden nochtans lang niet slecht. “Globaal is de omzet gestegen. Er wordt meer geproduceerd met minder personeel. Dat betekent dus dat de productiviteit gestegen is. In de praktijk bedraagt de werkelijke werkweek minstens 42 uur zonder extra vergoeding want veel bedienden en kaderleden doen onbetaalde overuren en hebben geen prikklok.”
Agoria schermt dan weer met de internationale concurrentie. De loonkosten in België zouden 9 % te hoog zijn. “Ze blijven agressief doorgaan op die loonkosten,” zegt Van den Heede, “maar je kan België niet vergelijken met Polen of Tsjechië. Bovendien geldt die loonnorm blijkbaar niet voor aandeelhouders en bedrijfsleiders.”