arch/ive/ief (2000 - 2005)

Blame it on the little guy
by frank colle Wednesday, May. 11, 2005 at 4:54 PM

Nu het dossier BHV van bord wordt geveegd, en de regering zichzelf opnieuw het vertrouwen geeft, “er zijn immers belangrijker zaken”, wordt het tijd om een stand van zaken op te maken.

Blame it on the little guy.
Of zwartepieten voor het grote publiek.

Vice-premier Onkelinx (PS) liet reeds verstaan dat Spirit de schuld krijgt van de mislukte onderhandelingen. Blame it on the little guy, want de kleine man heeft het àltijd gedaan. En misschien verwerft Spirit zich daarmee een gegadigde plek op de lijst der ‘terroristische en extremistische organisaties’ die momenteel de ronde doet, maar het is niet zozeer de mislukking op zich dat belangrijk is. Wie in dit dossier niet bereid was de constitutionele ongerijmdheden op te lossen, bleef er beter vanaf. Het is de manier waarop. Na de open-debatcultuur van Verhofstadt I en de recente nachtelijke, geheime (!) sessies van Verhofstadt II, blijkt geen van de beproefde tactieken de gewenste bezwering(en) op te leveren of politieke rust te bieden. Ondertussen wordt de lijst met niet-opgelaten ballonnen lang, zeer lang. En er zijn nog belangrijker zaken !

Enerzijds verzekert het tot non-event verheven dossier BHV een nieuwe generatie Vlaamsnationalisten van toekomst, en wie spint daar garen bij? Anderzijds, zo zal men zeggen: “Voedt het de antipolitiek”, en wie spint daar ook garen bij? Juist.
Maar de oplossing ligt voor de hand. Het volgende beleid -uiteraard met dezelfde mensen- zal de problemen, ook de politieke: nog kordater, harder ... én repressiever aanpakken, en het verlangen en de roep -vooral vanuit de eigen coulissen- naar ‘de’ sterke man groter doen worden. En wanner twee honden vechten voor een been..

Wanneer Verhofstadt I zijn intrede deed was dat nog ambitieus. Machtswellustig en arrogant. Redenen die destijds werden aangehaald om het stemmenverlies van de voormalige CVP te verklaren gaan nu op voor Verhofstadt II. Door voort te doen alsof alles koek en ei is toont de regering zich bovendien een slechte verliezer. En er zijn nog belangrijker zaken ! Ja, hoe zit dat nu met de sociaal-economische toestand van ons land? Welke maatregelen denkt deze regering nog te kùnnen waarmaken? En waar zijn die 200 000 jobs? De opeenstapeling van half afgewerkte, mislukte en niet aangeraakte ‘dossiers’ door de paarse regering maakt de baan vrij voor een nieuw era van christen-democratische dominantie. En dan zal men, waarschijnlijk uit socialistische kringen, met enige creativiteit, wanneer Verhofstadts ster reeds lang gedoofd is, allicht: “Blame it on the little Guy”, te horen krijgen. Zwartepieten, alleszins het leukste spel in de Wetstraat.