arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europese Grondwet, het Belgisch volk zal de parlementairen ter verantwoording roepen
by Gaëtan DuBois Wednesday, May. 11, 2005 at 10:59 AM

E-mail die ik naar alle franstalige en nederlanstalige parlementairen heb verstuurd samen met de vertaling van de ondertussen beroemde analyse van Etienne Chouard

Geachte dames en heren parlementairen,

U maakt zich op om over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa te debatteren en het vervolgens goed te keuren.
Zoals de meeste Europese burgers heeft u de tekst niet of slechts heel gedeeltelijk gelezen (490 pagina's, dat is te begrijpen).
Zoals Michael Moore het in zijn film Fahrenheit 9/11 heeft aangetoond, is het precies wat gebeurd is met de beruchte Patriot Act :
de meerderheid van de Amerikaanse Congresleden die het gestemd hebben, hadden het niet gelezen.
Nog veel meer dan de Patriot Act zal de Europese Grondwet ernstige gevolgen hebben voor de democratie in België en in Europa.

Deze realiteit heeft amper het licht gezien in België ten gevolge van de quasi totale afwezigheid van publiek debat, nu de organisatie van een volksraadpleging
getorpedeerd werd.
U zal in bijlage een kritische "burger" analyse vinden, die rechts, noch links geïnspireerd is en die aan de hand van de artikels van het Verdrag, het gevaarlijk karakter
van dit projekt aantoont. Het betreft een vertaling van één van de meest becommentarieerde analyses in Frankrijk.

Deze e-mail is een beetje een "bewijsstuk". Inderdaad, het kan zijn dat de Belgische bevolking op een dag verantwoording zal willen vragen aan diegenen die volgens haar de democratie gewurgd hebben en onze Grondwet aan de eerste de beste Europese richtlijn ondergeschikt gemaakt hebben.
Nu u in het bezit bent van de tekst in bijlage zal u in de toekomst niet kunnen voorhouden dat u de gevaren verkeerd had ingeschat.
Ik hoor diegenen die de tekst niet zullen lezen morgen al zeggen ; "Wir haben es nicht gewusst".
Nochtans zal iedereen het eens zijn dat er verantwoordelijkheid is wanneer iemand macht heeft, iets doet of niet doet met ongewilde doch voorzienbare gevolgen.



Met vriendelijke groeten,

Gaëtan DuBois
Belgisch burger

N.B. : een vertaling van deze tekst en haar bijlage werd verzonden aan uw franstalige collega's