arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte woede is geluwd: enkele reacties van werknemers
by christophe callewaert Tuesday, May. 10, 2005 at 11:58 AM

ELEWIJT -- Wat dachten de vakbondsmilitanten nu eigenlijk zelf over dit akkoord? We vroegen het hen na afloop van de staten-generaal van het LBC in Elewijt.


Tevreden gezichten na afloop van de staten-generaal (foto han soete)

“190 miljoen euro is heel krap onderhandeld,” vindt Wouter Vlassak die werkt in Ons Tehuis in Kampenhout, een instelling voor licht mentaal gehandicapten. “Positief is dat er een aantal stappen in de goede richting worden gezet. Het akkoord bevat een aantal leuke dingen als de aanzet voor een pensioenregeling, de arbeidsduurvermindering voor oudere werknemers en de extra verloning voor nachtdienst. Het is ook goed dat de A1's eindelijk volgens hun diploma zullen betaald worden.”

Toch is hij niet helemaal tevreden met het akkoord. “Ik denk dat heel veel mensen toch een dubbel gevoel hebben. De werknemers van de non-profit krijgen te weinig erkenning. Er is een inhaalbeweging, maar die gaat te traag. We hebben een aantal eisen die we niet mogen loslaten.” Wat heeft dan de doorslag gegeven om het akkoord toch goed te keuren? “Er was blijkbaar geen enkele manoeuvreerruimte om het budget te verhogen. Dan heeft staken niet veel zin. Dat zou wel eens enkele weken kunnen aanslepen en dat zou ik niet graag gaan uitleggen in mijn instelling. Staken in de non-profit is immers een heel gedoe. Vergeet ook niet dat wel al 16 maanden bezig zijn met actie voeren.”

Appreciatie voor hun afscheidnemende voorman Walter Cornelis is er zeker. “Hij heeft keihard gewerkt voor dit akkoord. Met hart en ziel heeft hij onderhandeld,” zegt Magda Van Lanckveld, die eveneens in Ons Tehuis werkt. “Hij kon rekenen op onze steun ook toen hij de laatste tijd hard werd aangepakt in de pers.”

Ook Kathy, Ginette en Francine van Familiehulp uit West-Vlaanderen zijn niet ontevreden. “We hebben voor een groot stuk gekregen wat we gevraagd hadden. Een volledige dertiende maand had misschien toch wel de kers op de taart geweest. Blij ook dat de arbeidsduurvermindering er komt. Daar hebben we toch heel lang voor gevochten.” Voor de drie West-Vlaamse militanten is het toch ook een beetje afscheid nemen van een lange en bijzondere opstoot van de witte woede. “We zullen de sfeer missen en de tentjes bij het kabinet van minister Vervotte. Maar we kunnen ons al opmaken voor de volgende ronde. En voor de beschutte werkplaatsen moet er ook nog heel wat gerealiseerd worden. Schrijf maar op: als ze actie voeren, doen we zeker mee.”