arch/ive/ief (2000 - 2005)

Intal protesteert tegen “extremistisch en terroristisch” label door Antwerpse politie
by Bert De Belder Tuesday, May. 10, 2005 at 11:17 AM

Intal is verontwaardigd dat zijn naam voorkomt op de lijst van zo’n 200 "extremistische en terroristische groeperingen" die bij de Antwerpse politie circuleert. Deze beschuldiging is niet alleen compleet uit de lucht gegrepen, ze is ook een belediging voor de duizenden sympathisanten en steungevers die via Intal uiting geven aan hun solidariteit met de derde wereld. In een wereld vol ongelijkheid, uitbuiting en onderdrukking vinden deze mensen het allerminst “extremistisch” of “terroristisch” om samen met Intal op te komen tegen onrecht, en basisorganisaties in het Zuiden te steunen.

Intal is verontwaardigd dat zijn naam voorkomt op de lijst van zo’n 200 "extremistische en terroristische groeperingen" die bij de Antwerpse politie circuleert. Deze beschuldiging is niet alleen compleet uit de lucht gegrepen, ze is ook een belediging voor de duizenden sympathisanten en steungevers die via Intal uiting geven aan hun solidariteit met de derde wereld. In een wereld vol ongelijkheid, uitbuiting en onderdrukking vinden deze mensen het allerminst “extremistisch” of “terroristisch” om samen met Intal op te komen tegen onrecht, en basisorganisaties in het Zuiden te steunen.

Intal (http://www.intal.be) is het samenwerkingsverband van de niet-gouvernementele organisaties Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw (http://www.g3w.be) en Steunfonds Derde Wereld vzw, en de solidariteitscomités Filippijnengroepen België vzw en Arlac vzw, een Latijns-Amerikaanse vluchtelingenorganisatie. Intal is actief lid van 11.11.11 (http://www.11.be), de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, en van de federatie van ngo’s Coprogram. Intal en zijn deelorganisaties zijn erkend en gesubsidieerd door het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS, de administratie van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking) en door verschillende provincie- en gemeentebesturen.

De enigen die Intal tot nu toe “extremistisch” of “terroristisch” hebben gevonden, zijn de fascisten van het Vlaams Blok/Belang en de regering van de Verenigde Staten. Bush en de zijnen zitten ermee verveeld dat Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) een succesvolle campagne voert voor solidariteit met de Irakese oorlogsslachtoffers en tegen de VS-bezetting van Irak. Vorig jaar brachten artsen van G3W bewijsmateriaal aan voor de rechtszaak tegen VS-generaal Tommy Franks. Vorige week nog verstuurde G3W de factuur voor de operaties van het Irakese oorlogsslachtoffertje Hiba Kassim (51.570 euro) naar de VS-ambassade in Brussel. Beide acties kregen ruime weerklank in de wereldpers.

Precies 60 jaar geleden werd de wereld bevrijd van het nazisme. Voor al wie sindsdien de democratie koestert, is het ontoelaatbaar dat een politiecorps volkomen arbitrair zwarte lijsten opstelt van democratische organisaties die ze wantrouwt en in het oog houdt. Wij eisen dat de Antwerpse politie en haar politieke verantwoordelijken de lijst van zogenaamde “extremistische en terroristische organisaties” intrekt. Wij beraden ons met onze advocaten over eventuele gerechtelijke stappen, en willen met zoveel mogelijk andere genoemde organisaties overleggen over een gezamenlijk optreden.

lijst
by erik Tuesday, May. 10, 2005 at 11:37 AM

Waar kan je die (volledige) lijst eigenlijk vinden?

dat Intal op de lijst figureert is niet het probleem
by Ministerie van Agitatie Tuesday, May. 10, 2005 at 12:43 PM

Intal is verontwaardigd dat zijn naam voorkomt op de lijst. Net zoals het Humanistisch Verbond en tal van andere organisaties.

Intal zou zich beter uitspreken over de kern van de zaak, namelijk het bestaan van een dergelijke lijst. Zou Intal (of het Humanistisch Verbond) tevreden zijn indien zij van de lijst werden geschrapt?

Ik figureer als individu zelf op de lijst, in een volledig uit zijn context gerukte paragraaf. Ik werd beschuldigd van feiten maar niet eens vervolgd.
Maar dat raakt me veel minder dan het feit dat een dergelijke lijst bestaat, of ik er nu zelf op sta of niet.
We moeten ons trouwens afvragen (en op die vraag een duidelijk antwoord eisen van de verantwoordelijke Minister en Burgemeester Janssens) waar die lijst vandaan komt en wat de bedoeling ervan is.

beste minister, wel alles lezen
by ellly Tuesday, May. 10, 2005 at 1:03 PM

beste minister,
je hebt gelijk maar je moet
wel de volledige mededeling lezen

" Wij eisen dat de Antwerpse politie en haar politieke verantwoordelijken de lijst van zogenaamde “extremistische en terroristische organisaties” intrekt."

dat is toch tegen het bestaan van de lijst of niet soms?

overigens, proficiat met uw nominatie ; ) ergens vind ik het toch ook een verdienste, dat je je voldoende afzet tegen het establishment (dat geldt voor U, voor intal, voor HV et al niet voor die racistisch gif spuiende Vlaams Blokkers en aanverwanten)

Haal die lijst aub van jullie site!
by Jan Dewilde Tuesday, May. 10, 2005 at 2:38 PM

Waarom publiceert Indymedia die lijst ?

De privé-adressen van ondermeer Turkse, Marokaanse, enz... organisaties publiek op de website te zetten kan alleen maar idioten op zotte ideeën brengen (cfr. de moord op Mohamed Achrak).
Door die adressen te publiceren doen jullie - ongewild - mee aan de schending van de privacy van de op de lijst vermelde personen. Dus aub, haal de lijst van jullie site, en publiceer desnoods alleen een gekuiste versie (waarbij alle persoonlijke en concrete gegevens in zwart zijn doorstreept).
graag snel gevolg hieraan,

Jan

NB: het is toch geen toeval dat extreem-rechts, bij monde van Tanguy Veys, precies de lijst publiek maakte

Erkenning?
by Bluto Tuesday, May. 10, 2005 at 5:08 PM

Peter Terryn schreef:

"Ik figureer als individu zelf op de lijst"

Moet je dat niet beschouwen als een soort "erkenning van je werk"?
Wat schrijven ze soms over jou? Dat je leider was van een belgische ALF-cel die verantwoordelijk was voor diverse brandstichtingen bij nacht?


Lijst
by Michaël Tuesday, May. 10, 2005 at 9:51 PM

Eerst de lisjt.
Twee : de gevangenis voor die personen.
Dat gebeurte voor de joden 65 jaren geleden. Hetzelfde komt opnieuw, met de niewe personen.
Wat zullen we nu doen ?
We moeten dat stoppen.

antwoordje
by christophe Tuesday, May. 10, 2005 at 10:48 PM

Indymedia heeft de lijst niet gepubliceerd. Iemand had hier wel een link gepost, maar die is ondertussen weggehaald.

Groeten,

christophe
Indymedia België

Wat laat natuurlijk
by Ministerie van Agitatie Wednesday, May. 11, 2005 at 9:16 AM

Wie eenmaal iets plaats op het net, kan dat moeilijk terug weghalen. Het is onnozel dat te vragen of te doen, via de cache (bv. van Google) vind je toch alles terug.
Overigens had het VB de lijst al gepubliceerd en zij zijn zeker niet van plan die weg te halen.

Hoe dan ook, het is beter dat het bestaan en de inhoud van de lijst bekend worden gemaakt zodat iedereen kan zien met wat voor debiliteiten de Antwerpse politie zich bezig houdt. Van de mensen en organisaties op de lijst die ik ken, klopt de helft van de info niet. De lijst is wellicht meer bedoeld om te provoceren dan als werkinstrument van de politie.

Overigens is het niet mijn nominatie die me stoort maar het bestaan van dit soort lijsten an sich. Mensen die niet vervolgd en veroordeeld zijn, zijn volgens de wet onschuldig. Het gebruik van een dergelijke lijst betekent dat de politie de mensen op die lijst anders behandelt dan de doorsnee burger en daar is geen enkele reden toe.

voorstel
by Bluto Wednesday, May. 11, 2005 at 1:09 PM

Zou het beter zijn moesten er twee lijsten zijn, een voor links en een voor rechts?