arch/ive/ief (2000 - 2005)

Humanistisch Verbond protesteert tegen 'extremistenlijst' van Antwerpse politie
by Luc Desmedt Monday, May. 09, 2005 at 10:27 PM

Het Humanistisch Verbond verzoekt burgemeester Janssens om opheldering en het uit-circulatie-nemen van de lijst met extremistische en terroristische groeperingen in Antwerpen. Het HV is solidair met de andere democratische en progressieve groeperingen die op deze lijst voorkomen.

De Gazet van Antwerpen heeft op 06/05/05 het bestaan kenbaar gemaakt van een lijst met de titel “Extremistische en terroristische groeperingen in Antwerpen” (sic) die circuleert binnen de Antwerpse politiediensten en parket. Bij nader toezien focust deze lijst op etnische en progressieve organisaties in Antwerpen. Wij vinden het ongehoord dat het Humanistisch Verbond op deze lijst staat onder de rubriek “antifascistische en antiracistische groeperingen”. Daarom heeft HV het hoofd van de Antwerpse politie, Patrick Janssens, een brief geschreven waarin om opheldering wordt verzocht en gevraagd wordt om de lijst uit circulatie te nemen.
Het HV heeft in zijn bestaan nooit enig extremistisch of terroristisch gedrag vertoond. Het Humanistisch Verbond is een open en kritische levensbeschouwelijke organisatie die ondermeer opkomt voor verdraagzaamheid en inclusiviteit en ook ongezouten zijn mening uit. We stellen overigens vast dat het HV in het goede gezelschap vertoeft van tal van democratische en progressieve organisaties, ook van etnische afkomst, die op deze lijst worden vermeld. Het is volkomen ongepast dat dergelijke organisaties het stigma van extremistisch en terroristisch worden toebedeeld. Het HV beklemtoont dat het solidair is met democratische etnische groeperingen die door de lijst worden geviseerd. Indien deze lijst wordt gebruikt door de politiediensten, leidt dit tot vooroordelen bij politiefunctionarissen waardoor een normale verhouding tussen politie en middenveld wordt bemoeilijkt en sociale cohesie en integratie onder druk komen te staan.
We vragen ons af waar dit document vandaan komt en met welke doeleinden de lijst circuleert bij de Antwerpse politiediensten. Ofwel werd dit document opgesteld door de lokale of federale politie en dit door een functionaris ten persoonlijken titel of in opdracht. Ofwel werd deze lijst aangemaakt door een instantie extern aan de politie (en het amateuristisch karakter van de betreffende lijst wijst hier mogelijks op) met de bedoeling het functioneren van politiemensen te manipuleren door te focussen op etnische minderheden en progressieve organisaties.

Frank Stappaerts,Voorzitter HV-Antwerpen & Rik Pinxten, Algemeen voorzitter HV

De lijst komt van KOSMOS
by Chris Noppe Tuesday, May. 10, 2005 at 1:10 AM

De lijst is afkomstig van KOSMOS, de zgn. Kring voor het Onderzoek naar de Socialistische en Marxistische Ondermijning van onze Samenleving, een initiatief van Luk Dieudonné (eerst VOORPOST, later VB).
KOSMOS werd officieel opgedoekt wegens de privacywet maar het is een publiek geheim dat in de kantoren van het VB in het Parlement naarstig verder gewerkt wordt aan het opsporen en in kaart brengen van linkse individuen en organisaties.
Het is KOSMOS dat de lijst via het VB heeft doorgespeeld aan de Antwerpse politiediensten waar de lijst een semi-officiële functie heeft.

Ik kan het weten want ik werk bij de Antwerpse politie...