arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgian Lesbian & Gay Pride lokt 25.000 mensen naar Brussel
by Isha Van Alsenoy, Holebifederatie Monday, May. 09, 2005 at 10:58 AM

Volgens de politie waren zaterdag 7 mei 2005 zo'n 25.000 mensen aanwezig op de Belgian Lesbian & Gay Pride (BLGP) in Brussel. Deze feestelijke tiende editie van de BLGP met als thema "It's a family affair" is uitgegroeid tot een stoet waaraan 47 praalwagens deelnamen. Naast 'adoptie door holebiparen', de eerste eis van het politieke eisenplatform, was er ook plaats voor veel sfeer, kleur en muziek. Deze BLGP heeft de diversiteit van de Belgische holebigemeenschap volop in de kijker gezet.

Het springkasteel dat om 11 uur officieel werd geopend door twee kinderen die worden opgevoed door een lesbisch koppel, symboliseerde de eerste eis van het eisenplatform, nl. "gelijke rechten voor kinderen in een holebigezin". Om deze eis te ondersteunen, plaatste de Holebifederatie op haar praalwagen een heuse kinderfabriek, om op die manier mee te werken aan de tweede 'babyboomgeneratie'. Verder waren ook onder meer delegaties van een aantal politieke partijen, holebi-ouders en ouders van holebi's aanwezig.

Voor het eerst werd de Sint-Jacobswijk in het centrum van Brussel ter gelegenheid van de BLGP omgetoverd tot een holebidorp, met tientallen stands, animatie, podia en nog veel meer. De 25.000 deelnemers trotseerden de frisse wind en de sporadische regenbuien en konden ofwel naast, ofwel op één van de 47 praalwagens kijken naar de optocht. De Pride Show vindt plaats in de AB en zal worden afgesloten rond 19.45 uur. Om 21.00 opende de AB opnieuw haar deuren voor de officiële Pride Party.