arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duitsland stelt terugtrekking kernwapens uit Europa voor.
by Forum voor Vredesactie Saturday, May. 07, 2005 at 7:15 AM

Het Forum voor Vredesactie en Bomspotting roepen de Belgische regering op om Duitse initiatieven in de NAVO voor de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa te ondersteunen. De Duitse minister van defensie Struck stelt voor om binnen de NAVO de discussie rond de Amerikaanse kernwapens te starten, na overleg met bondgenoten die ook dezelfde wapens op hun grondgebied hebben. Deze mededeling komt na een periode van politieke discussie in Duitsland over deze kernwapens, waarin ook de kernwapenresolutie van de Belgische Senaat over nucleaire ontwapening een rol heeft gespeeld.

In Duitsland woedt al enige tijd een hevig politiek debat over deze kernwapens. De liberale partij FDP stelde de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens voor, een traditioneel roodgroen thema. Angelika Beer van Die GrĂ¼nen ondersteunde dan ook, met verwijzing naar de Belgische senaatsresolutie, dit voorstel. Hierin werd ze gevolgd door andere groene en socialistische parlementairen. Het voorstel van Struck omhelst een terugtrekking van de Europese kernwapens zonder dat deze verbonden wordt aan onderhandelingen met Rusland. Op de NPT Review Conference werd tot nu toe de terugtrekking van deze kernwapens afhankelijk gemaakt van succesvolle onderhandelingen met Rusland.
De Belgische regering heeft steeds geweigerd om de Amerikaanse kernwapens binnen de NAVO ter discussie te stellen. Dit uit vrees om alleen te staan. Nu kan de Belgische regering zich daarentegen aansluiten bij het Duitse voorstel.
Het Forum voor Vredesactie en Bomspotting vragen dan ook dat de Belgische regering deze kans grijpt en het Duitse voorstel ondersteunt.

Het Forum voor Vredesactie volgde deze week de NPT Review Conference in New York en bracht dagelijks verslag uit op http://www.vredesactie.be/npt2005

bommen
by erik Tuesday, May. 10, 2005 at 11:38 AM

Alvast een begin!