arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia Italië onder vuur wegens foto's paus
by bruno de bondt Thursday, May. 05, 2005 at 12:27 AM

Indymedia Italië ligt momenteel onder vuur afkomstig van het Italiaanse gerecht.

Indymedia Italië ligt momenteel onder vuur afkomstig van het Italiaanse gerecht. Dit omdat er op woensdag 20 april enkele satirische foto's van de paus gepubliceerd werden. Volgens een Italiaanse wet is het verboden om te spotten met de katholieke kerk. Het is mogelijk dat Indymedia Italië hiervoor van het internet gehaald wordt.

De bewuste foto's tonen de paus in Nazi-uniform, verwijzend naar zijn vroegere lidmaatschap van de Hitler Jügend. De paus, in een vorig leven nog de Duitse kardinaal Ratzinger, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief bij de paramilitaire organisatie.

Naast de overtreding van de Italiaanse wet, zou ook “de belediging van de kerkelijke autoriteit” een rol spelen bij de actie tegen Indymedia Italië. Dat zei onderzoekend magistraat Salavtore Vitello vorige week vrijdag. Vandaag kwam een internationale onderzoekscommisie met een bevel tot inbeslagname. Afwachten dus.

Paus Benedictus XVI stond voor zijn pontificaat bekend (weliswaar als kardinaal Ratzinger) om zijn extreem conservatieve standpunten, onder meer ten opzichte van abortus en homosexuelen. Hij was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de erg behoudensgezinde koers die de katholieke kerk voer, en was een bijzonder invloedrijke figuur in de entourage van de vorige paus.

Overal in de media wezen journalisten en commentatoren op deze eigenschap van de paus. Zo noemde de Italiaanse krant Il Manifesto hem 'the black pope', terwijl de Engelse krant The Independent het over 'God's Bulldog' had. In eigen land werd de kerkvader dan weer 'Panzerkardinaal' (één) en 'de grootmeester van de inquisitie' (Radio 1) genoemd.