arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste allochtone webradio van Vlaanderen is online
by christophe callewaert Wednesday, May. 04, 2005 at 6:40 PM

BRUSSEL -- Woensdagnamiddag precies om drie uur ging de eerste allochtone webradio van Vlaanderen online. Een diverse groep jonge en iets minder jonge vrijwilligers van het intercultureel platform Kif Kif zendt dag en nacht programma's uit met veel muziek en reportages over maatschappelijk relevante thema's.

“Radio Kif Kif wil de media kleuren,” zo verwoordt hoofdredactrice Saddie Choua de ambitie van het nieuwe initiatief. “We brengen stemmen die niet aan bod komen in de traditionele media, maar we willen ook een kweekvijver zijn van aanstormend allochtoon talent.” Volgens Saddie Choua blijven de redacties ondanks de goede wil overwegend wit. “Al meer dan 10 jaar wordt er gedebatteerd hoe men meer kleur kan krijgen in de media. Wij vinden dat de tijd gekomen is om zelf initiatief te nemen.”

De initiatiefnemers van Radio Kif Kif vonden makkelijk een twintigtal vrijwilligers van Maghrebijnse, Oost-Europese, Aziatische, Afrikaanse en Vlaamse afkomst. Zij volgden een radio-opleiding onder leiding van radio 1-journalist Tjhoi Ng Sauw. Saddie Choua: “Onze vrijwilligers zijn misschien nog niet allemaal volwaardige journalisten, maar ze hebben wel allemaal iets te vertellen. Er zijn er ook bij die wel al een media-opleiding hebben gevolgd en die toch om één of andere reden niet aan de bak komen in de traditionele media. Het is een typisch fenomeen dat allochtonen met een hoger diploma nog altijd hoofdzakelijk in de integratiesector terecht komen.”

Naast muziek zal Radio Kif Kif ook veel reportages brengen over maatschappelijk relevante thema's. Een reportage over de Amerikaanse zanger en vredesactivist Michael Franti is al ingeblikt. Er komen ook nog een reportage over de poëtische kwaliteiten van de koran, een portret van succesvolle allochtone ondernemers en interviews met schrijver Tom Naegels en dichter Ramsey Nasser.

De redactie komt één maal per week samen. Vrijwilligers kunnen er zelf voorstellen doen. “Als je met vrijwilligers werkt, is het belangrijk dat mensen doen wat ze graag doen,” legt mede-hoofdredacteur Ico Maly de werkwijze uit. Eén maal per maand evalueert een klankbordgroep de ingezonden stukken. Die groep samengesteld uit experten en journalisten geeft ook tips en adviezen over nieuwe reportages en technieken.

Surf naar http://www.kifkif.be/kifkifradiosite/ en ontdek het zelf.

Uit je kot
by Leo Paepen Friday, May. 06, 2005 at 11:06 AM

Gelukwensen Radio Kif kif,

Het klink goed,die radio.
Uit je kot is vriendelijk bedoeld.
Versterkt het beeld van de multiculturele samenleving.
Geeft jonge mensen die om hun afkomst geweigerd worden voor een vacante job,een stok achter de deur.
Het is niet te stoppen ,wat het Vlaams belang ook verteld.
Veel scucces;en een luisteraar heb je al veroverd.

Strijdbaar ,Leo