arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bediendenbonden metaalsector bezetten hoofdzetel Alcatel in Antwerpen
by christophe callewaert Tuesday, May. 03, 2005 at 3:21 PM

BRUSSEL -- De bediendenbonden van de metaalsector voerden vanmorgen actie aan de hoofdzetel van Alcatel in Antwerpen. Ze kunnen zich niet vinden in de voorstellen die werkgeversorganisatie Agoria doet voor een nieuw sociaal akkoord voor de sector.

“Vijf stakersposten blokkeren de toegang tot het bedrijf. Er komt geen enkele bediende binnen,” aldus federaal secretaris Carlos Polenus van de socialistische bediendenbond BBTK. De bedienden in de metaalsector willen de komende twee jaar een verhoging van de koopkracht en het voorstel van Agoria vinden ze ruim onvoldoende. Carlos Polenus: “Agoria stelt een all-in formule voor. Dat houdt in dat de werknemers het eerste jaar x % opslag krijgen en het tweede jaar y %. Maar als de reële inflatie hoger is dan voorspeld, wordt die y opgegeten door de indexering. Het is niet omdat de arbeiders dat aanvaarden dat wij dat ook moeten doen.”

Volgens Polenus onderhandelen vakbonden nooit over de index. “De index meet de stijging van de prijzen en de lonen volgen de evolutie van de index. Dat is een automatisme waarin de vakbonden niet tussenkomen. We onderhandelen enkel over de reële loonsopslag.” Bij de bepaling van de verwachte index gaat Agoria uit van de voorspellingen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Maar volgens Polenus is de kans groot dat de reële inflatie een stuk hoger uitvalt. “De CRB voorspelt dat de inflatie de komende twee jaar 3,3 % inflatie zal bedragen, maar volgens het planbureau kan het ook 3,7 en zelfs 3,8 worden. We weten dus nu al dat de tweede opslag er hoogstwaarschijnlijk niet komt. Zo betalen werknemers twee keer de index: één keer in de vorm van de gestegen prijzen en de tweede keer leveren ze hun opslag in om de versnelde indexering te betalen.”

Winst
Polenus vindt niet dat de vakbonden in hun eisen rekening moeten houden met de slechte groeicijfers van de Belgische economie. “De bedrijven hebben winst gemaakt. Dus moet er ook een deel van die koek naar de arbeiders gaan. Eén derde van de bedrijven maakt grote winsten, één derde doet het niet slecht en nog een derde maakt geen winst. Maar bij die laatste categorie zitten veel multinationals. Caterpillar in Charleroi maakt zogezegd nooit winst. Alle winst wordt geboekt in de hoofdzetel.”

Een eerdere verzoeningspoging draaide op niets uit. Als ook de nieuwe verzoengingspoging van 9 mei geen resultaat oplevert, wordt er ook de komende weken nog actie gevoerd. De bonden bereiden nu al acties voor op 10 mei in Brussel en 17 mei in Wallonnië. Alle acties gebeuren in gemeenschappelijk vakbondsfront, benadrukt Carlos Polenus.