arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV: Algemene Sociale Bijdrage zal de groei ondersteunen
by ABVV Friday, Apr. 29, 2005 at 12:22 PM

Het ABVV-plan voor de invoering van een ASB wordt door sommigen bewust voorgesteld als zou het gaan om bijkomende belastingen. Dat is een loopje nemen met de waarheid!

Een studie van het Instituut voor de Nationale rekeningen toont aan dat de Belgische groei in het eerste kwartaal van dit jaar volledig stil gevallen is. Dus prediken sommigen loonmatiging.
Het ABVV zegt, integendeel, als de groei stil ligt moet je er juist voor zorgen dat de koopkracht stijgt en dat niet iedereen zoveel mogelijk opspaart. Je moet ook de angst bij de bevolking zoveel mogelijk wegnemen. Alleen zo kan de groei nieuw leven worden ingeblazen.
Die onzekerheid voor de toekomst wordt nog vergroot door herhaalde uitspraken als “ de pensioenen zijn niet meer betaalbaar, als je ziek bent zal je over een privé verzekering moeten beschikken…” .

Rond de koopkracht wordt nu onderhandeld in de sectoren.
En het ABVV wil de ongerustheid wegnemen door de sociale zekerheid beter te financieren.
Dat kan door haar bijkomende middelen te geven. Die middelen willen we halen uit:
1.een deel van de opbrengst uit de Europese spaarrichtlijn, die in juli in werking treedt. Dit is geen nieuwe belasting maar een correcte inning van de belasting op spaargeld;
2.de ASB, de algemene sociale bijdrage. Die ASB moet geheven worden op ALLE inkomens boven de 22.500 euro (lonen, inkomens zelfstandigen, inkomens uit onroerende goederen, vennootschappen en winsten…).

Die ASB, de algemene sociale bijdrage, zal voor bijna alle loontrekkenden en uitkeringsgerechtigden goedkoper uitvallen dan wat ze nu betalen via de “bijzondere sociale zekerheidsbijdrage” (ook wel crisisbijdrage genoemd, die alle werknemers moeten betalen) en via de solidariteitsbijdrage op de pensioenen.
Dat zijn twee onrechtvaardige belastingen! Het ABVV wil die afschaffen en vervangen door een “slimme” belasting, de ASB.

De ABVV boodschap is eenvoudig: iedereen heeft recht op welvaart, iedereen heeft recht op kwaliteitsvolle gezondheidszorgen, iedereen heeft recht op een menswaardig pensioen.
Het heeft geen zin doemscenario’s voor te stellen. De financiering van de sociale zekerheid moet verbeterd worden, maar vooral: die financiering mag niet langer alleen van de werknemers afhangen.

ere wie ere toekomt
by willie Wednesday, May. 11, 2005 at 9:27 PM

Ere wie ere toekomst.
Het voorstel om een ASB in te voeren, werd op een ACV-congres, (vele jaren geleden) reeds beslist en gelanceerd.
Toen was het abvv er niet voor te vinden.
Nu, gelukkig plots wel... maar ook plots is het hun idee!!!
Eigenlijk geen verrassing... zo kennen we die kereltjes ondertussen. Wanneer gaan zij eens leren samenwerken en ere geven wie ere toekomst ipv altijd maar de indruk te willen geven dat zij het hebben gedaan...