arch/ive/ief (2000 - 2005)

Absurdistan versus verplichte quota
by AEL Friday, Apr. 29, 2005 at 9:19 AM

Op 8 juni 1998 hebben de Vlaamse sociale partners en de Vlaamse regering in het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité (VESOC) een akkoord afgesloten om werk te maken van de werkgelegenheidskansen van allochtonen. In dit akkoord is er sprake van acties ondernemen op alle terreinen die nodig zijn om achterstelling en achterstand van allochtonen op de arbeidsmarkt op termijn ongedaan te maken. Dit door o.a. bestrijding van discriminatie en verruiming van werkervarings- en tewerkstellingsmogelijkheden.

Anno 2005 zijn we nog geen centimeter opgeschoten. De werkloosheidscijfers onder allochtonen doen meer dan ooit denken aan de 3de wereld. Mondige en taalvaardige jongeren zoeken vruchteloos naar werk en vinden meestal in het beste geval her en der wat voorlopig en onzeker interim-werk. Confrontaties met racistische werkgevers, interim-bureaus, ploegbazen en collega’s zijn een dagelijkse realiteit waarvan de catastrofale gevolgen zich naast een mensonterende armoede ook uiten op de menselijke psyche en dit vooral bij jongere Marokkanen die zich met al hun frustraties regelmatig in allerlei conflicten durven laten opmerken.

Desondanks weigeren we in Vlaanderen nog steeds effectieve maatregelen toe te passen om racisme te bestrijden en zweren we bij sensibiliseringscampagnes en subsidies voor diversiteitplannen van werkgevers.

Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen, en UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers) verklaarden enkele dagen geleden dat er wel discriminatie bestaat op de arbeidsmarkt en dat werkgevers wel Marokkanen durven te weigeren maar quota’s invoeren is geen oplossing. Liever pleiten ze voor sensibiliseringscampagnes die werkgevers belonen voor hun inzet om diversiteitplannen op te stellen waarvoor ze dan een vergoeding krijgen.

De AEL pleit sinds haar oprichting in 2000 onomwonden voor een invoering van verplichte quota’s in de arbeidsmarkt. De recente verklaringen van Pacal Feryn, zaakvoerder van het kantelpoortenbedrijf Feryn, brengen vandaag niets nieuws onder de zon. Vlaanderen is racistisch, de Vlaamse arbeidsmarkt is racistisch, werkgevers zijn racistisch, klanten zijn racistisch. Bedrijfsleiders klagen al jaar en dag over het feit dat ze niet als enige allochtonen kunnen aanwerven als de concurrentie dat niet doet. Terecht wijzen zaakvoerders op het feit dat zij hiermee hun bedrijf op de helling zetten, hun Vlaamse klanten lusten namelijk geen allochtonen.

Dat de Vlaamse minister van Werk, Frank Vandenbroucke, in de Standaard boos blijkt te zijn op de Vlaamse werkgevers omdat Feryn Marokkaanse sollicitanten niet aanvaardt heeft ons inziens niets te maken met een oprechte verontwaardiging van het weigeren van Marokkanen maar eerder met het feit dat zijn beleid openlijk een waardeloze knoeiboel blijkt te zijn. Idem voor de Absurdistan minister van Inburgering, Marino Keulen die het bedrijf als ,,Absurdistan in Londerzeel'' bestempelde. Hij moet nu onderhand wel beseffen dat vooral zijn beleid van onversneden Absurdistan-niveau is want een minister die het heeft over normale klanten die zo snel mogelijk hun product willen en normale werkgevers die geen bekwame arbeidskrachten uitsluiten praat als een eerstejaars economiestudent zonder besef van de complexe verhoudingen die een samenleving meedraagt, laat staan deze in een racistische samenleving.

De Absurdistan-exellenties willen naar eigen zeggen het hele Vlaamse bedrijfsleven voor hun verantwoordelijkheid plaatsen inzake de hoge werkloosheid onder allochtonen. In de Standaard herinnert Vandenbroucke het Vlaams Economisch Verbond eraan ooit een charter ondertekent te hebben waarin het zich engageerde om alle medeburgers zonder onderscheid van ras of religie economisch te waarderen.

Ook heeft de minister het over flagrante inbreuken op de antiracismewetgeving. Grappig hierbij is de repliek van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen dat niet van plan is om van het dossier een rechtszaak te maken. Zij pleiten voor een rondetafel met alle sociale partners, incluis de werkgevers, om tot een mentaliteitswijziging te komen. Geen rechtszaak ok, maar wat dan wel, nog meer charters, sensibiliseringscampagnes en nog meer geld voor diversiteitplannen?

Dit is wanbeleid van de hoogste plank, het potje stinkt uren in de wind. Want waar is het hen om te doen? Niet om de werkloosheidscijfers maar om de oprechtheid van Pascal Feryn. Het is de openhartigheid en het blootstellen van het Vlaamse door en door verrotte racistische klimaat dat zoveel wind doet oplaaien.

De enige reden voor de torenhoge werkloosheidscijfers is het racisme in Vlaanderen. Vlamingen willen geen allochtonen, en al zeker geen Arabieren of moslims, in hun buurt hebben. Pascal Feryn heeft helemaal gelijk als hij zegt dat niet hij het probleem veroorzaakt heeft, hij heeft ook groot gelijk door het probleem in de openbaarheid te brengen.

Unizo geeft Pacal Feryn dan weer gelijk en stelt dat het probleem ligt bij de gehele samenleving en stelt ook dat racisme meer moet worden aangepakt. Maar Unizo is wel tegen verplichte quota. Wat is het nu? Hoe zou Unizo dan het racisme in de samenleving aanpakken? Overal meer charters, overal anti-racisme-sensibiliseringscampagnes en overal meer geld voor diversiteitplannen?

Pascal Feryn bewees Vlaanderen een grote dienst door het kankergezwel aan te wijzen. Het heeft geen enkele zin om het bedrijf aan te pakken of te straffen voor haar manier van werken zonder dit in de gehele context van de samenleving te doen. Met het invoeren van verplichte quota’s worden er in elk bedrijf allochtonen tewerkgesteld. Vlaamse klanten zullen met verplichte quota’s in elk contact met een firma geconfronteerd worden met ‘bruin mannen’. Naar de concurrentie lopen zal hier in principe geen enkele zin hebben.

Schermen met positieve discriminatie heeft geen zin, er is op dit moment al positieve discriminatie van Belgen en Vlamingen. De enige verpletterende verantwoordelijkheid hiervoor dragen politici die als taak hebben de samenleving te doen draaien. Deze verantwoordelijkheid afwentelen op anderen is crimineel en afschuwelijk want het zet mensen tegen elkaar op, het bestendigt achterstelling en het brengt de samenleving op termijn aan de rand van de afgrond. Tenzij de heren excellenties zich thuis voelen in een Vlaams Absurdistan is het aangeraden dringend het roer om te gooien. Verplichte quota’s, nu!

Alle Vlamingen zijn racisten
by Een achterlijke Belg Friday, Apr. 29, 2005 at 3:51 PM

De AEL heeft het in dit artikel constant over ‘Vlaanderen is racistisch’, ‘racistische werkgevers en werknemers’ enzovoort enzoverder. De AEL heeft gelijk in die zin dat er veel racisme is in Vlaanderen, meer zelfs Vlaanderen is er van doordrongen.
En ik ben er ten diepste van overtuigd dat dat heeft te maken met het feit dat Vlaanderen nog niet zo erg lang geleden een bitter arm gewest was, waar de achterlijkheid regeerde. Daarenboven gekleineerd, gediscrimineerd en racistisch behandeld door een franssprekende bourgeoisie. Onder de knoet van de achterlijkste vorm van katholicisme.
Stilletjesaan heeft Vlaanderen zich aan de eigen haren uit dit moeras getrokken, natuurlijk geholpen door internationale investeerders en dies meer.
Nu, als er één sociologische regel is die men empirisch kan verifiëren is het wel de regel van ‘het naar beneden schoppen’. Men zal het altijd zien: individuen, groepen, volkeren die vroeger zelf werden gediscrimineerd zullen, eens ze zich van die status van gediscrimineerde hebben ‘bev rijd’, even bot reageren tegenover diegenen die onder hen staan (op, bijvoorbeeld, de maatschappelijke ladder).
Kijk naar de sommige joden in palestina, kijk naar de veleVlamingen in België, kijk naar vrouwen als Thatcher en kijk naar sommige Marokkanen als het gaat om zwarte Afrikanen.
Het is dus schrijnend te moeten vaststellen dat de vroegere ‘negers van België’ – de Vlamingen – de ‘nieuwe negers van Belgie’ - de Marokkanen – op exact dezelfde manier behandelen als zij zijn behandeld. En daar moet met harde hand tegen worden opgetreden, met andere woorden: ik vind dat de politiek en iedereen individueel de wet moet gebruiken om dit racisme met hand en tand uit te roeien. En door inderdaad werkgevers te verplichten ‘bruin mannen’ aan te nemen, de staat voorop. En dat dat racisme pijn doet, o.k…
Maar om daarom maar direkt de botte bijl te gebruiken en onverbloemd te spreken over “Vlaanderen is racistisch, de Vlaamse arbeidsmarkt is racistisch, werkgevers zijn racistisch, klanten zijn racistisch”, “racistische samenleving”, “Vlamingen willen geen allochtonen, en al zeker geen Arabieren of moslims, in hun buurt hebben” , dat vind ik te ver gaan, want er wordt daar geen onderscheid meer gemaakt. Dan maak je exact dezelfde denkfout als mensen die zeggen dat alle Marokkanen dieven zijn, als mensen die zeggen dat alle Walen profiteurs zijn enzovoort. Niet alle Vlamingen zijn racistisch, net zomin als alle Marokkanen racistisch zijn. PUNT. Het is een kwestie van nuance.
Ik vind radicalisme een goede zaak, en wees maar zeker dat ik voor quota ben, voor gelijke rechten, tegen racisme en tegen armoede. Maar ik ben ook tegen het wij-zij denken en ik heb dikwijls het gevoel dat de AEL niets liever zou hebben dat het “kankergezwel” ontploft. Maar dan wel in jullie own face, spijtig genoeg.

Vriendelijke groeten

Een achterlijke Belg