arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaamse non-profit gaat staken als er volgende week vrijdag geen akkoord is
by christophe callewaert Thursday, Apr. 28, 2005 at 5:09 PM

BRUSSEL -- Zesduizend werknemers van de Vlaamse non-profitsectoren stapten vandaag op in een tweede nationale betoging op rij. Hun eisen: dringend onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord. Als er tegen het einde van volgende week geen akkoord is, gaan ze vanaf 10 mei voor onbepaalde duur in staking.

“Als we niet op straat komen, krijgen we niets. Onze sector krijgt nooit cadeau's.” Zo verklaren de militanten van de witte woede hun hardnekkigheid, maar deze keer hebben ze wel een heel lange adem nodig. Eind 2003 stelden ze de bonden hun eisenbundel samen. Sindsdien trekken ze regelmatig de straat op om hun eisen te ondersteunen. “De mensen zijn het kotsbeu. Dat is het woord,” zegt LBC-secretaris Walter Cornelis. “Het is ondertussen ook al weer twee maanden geleden dat er een federaal akkoord is. Al die tijd heeft de Vlaamse regering met onze voeten gerammeld.”

In de agenda van de witte woede stond deze week aangekruist als dé cruciale week. “Het moet morgen gebeuren. Veertien dagen geleden zei Leterme dat hij nog één à twee weken nodig had om een standpunt te betalen. Die tijd is nu op,” meent Walter Cornelis. Woensdagavond beslisten de militanten van de christelijke bediendencentrale LBC om een stakingsaanzegging in te dienen. Als er volgende week vrijdag geen akkoord op tafel ligt, gaan ze vanaf 10 mei voor onbepaalde duur in staking.

Toch is Cornelis er niet helemaal gerust in. “Ik ben bang dat ze morgen met een veel te laag budget gaan afkomen. In de krant lees ik 200 miljoen. Als daarvan al twee derde naar bijkomende tewerkstelling gat, kunnen ze nooit tegemoet komen aan onze financiële eisen.” Zondag tijdens de Vlaanderendag ontving Vlaams minister-president Yves Leterme een delegatie van de non-profit. “Leterme zegt dat het nu moeilijk is om geld te vinden. Maar toen hij zijn regeerakkoord schreef, waren onze eisen al lang bekend. En in dat akkoord hebben ze dan weer wel die belastingsverlaging van 500 miljoen euro ingeschreven.”

Camping Cornelis-Vervotte
De betogers gingen ook even langs bij het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte. Daar sloegen militanten van de witte woede hun tenten op. Ze kamperen er tot er een akkoord is. “Kom een nachtje doorbrengen op camping Cornelis-Vervotte. Je krijgt er gratis een speech en 24 op 24u politiebewaking bij.” Zo trachtten de actievoerders nieuwe kampeerders te lokken. Diezelfde politie was deze keer wel iets minder lief voor de betogers. Toen de betoging even stokte voor het kabinet van Vervotte, haalde één agent wel heel snel de bus pepperspray boven. Tientallen manifestanten renden met tranende ogen weg van de plaats van onheil. Niet dat een beetje pepperspray de sfeer kon bederven. Even later zette de witte woede de betoging luidruchtig verder richting zuidstation.