arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV wil globaal eindeloopbaandebat na de zomer
by christophe callewaert Wednesday, Apr. 27, 2005 at 12:00 AM

BRUSSEL -- Net als het christelijke ACV wil ook de socialistische vakbond ABVV het eindeloopbaandebat niet op een drafje afwerken. Het ABVV stelt ook voor om het debat te koppelen aan de financiering van de sociale zekerheid. “Dat globale debat kunnen we niet afhandelen voor de zomervakantie,” stelt algemeen secretaris Xavier Verboven.


André Mordant (foto han Soete)

Op 1 mei lanceert het ABVV een sensibiliseringscampagne over de eindeloopbaan en de financiering van de sociale zekerheid. Volgens voorzitter André Mordant worden er de komende maanden belangrijke keuzes gemaakt over de toekomst van de sociale zekerheid. “Ook wij willen de sociale zekerheid moderniseren, maar voor ons betekent dat verbeteren en niet afbouwen.” Het ABVV kan zich vinden in de stelling dat er te weinig mensen aan het werk zijn, maar trekt daar andere conclusies uit. “Als mensen geen werk hebben, is dat omdat de bedrijven hen niet aanwerven,” aldus Mordant.

Het ABVV wil het debat dan ook niet beperken tot de eindeloopbaan. “We moeten de hele loopbaan bekijken: de jongeren die geen vaste job krijgen, de allochtonen die gediscrimineerd worden of de 40 % vrouwen die deeltijds werken omdat ze geen voltijds werk vinden.” De bestaande brugpensioenstelsels afschaffen is voor het ABVV geen optie. “Er liggen twee opties op tafel,” zegt Xavier Verboven. “Ofwel trekt men de leeftijdsgrens op, maar daar zijn we tegen. Ofwel houdt men voortaan rekening met de loopbaan en niet met de leeftijd. Maar ook daar hebben wij heel wat bedenkingen bij. Veel werknemers vragen zich terecht af of ze ooit wel een carrière van 38 jaar zullen hebben.”


Xavier Verboven (foto han Soete)

Volgens Xavier Verboven zijn de biechtstoelgesprekken voorbij en wordt er nu verder gewerkt in informele werkgroepen. Daarna is het de beurt aan de regering om haar conclusies te trekken. “Als de regering het debat beperkt tot haar eigen dertig voorstellen, zullen wij dat niet zomaar laten passeren. Als de regering er mee instemt om het globale debat te houden, geraken we er niet door voor de zomervakantie.” Op dat vlak zit het ABVV niet helemaal op dezelfde golflengte te als het ACV. Ook de christelijke vakbond wil het eindeloopbaandebat uitstellen tot het najaar, maar wil geen koppeling aan het debat over de financiering van de sociale zekerheid./P>

Kathedraal
Om de toekomst van de sociale zekerheid veilig te stellen, denkt het ABVV aan de invoering van een Algemene Sociale Bijdrage (ASB). Dat is een soort belasting op alle inkomen, dus ook op die uit onroerende en roerende goederen en de inkomsten van vennootschappen. De ASB zou een paar oudere bijdragen vervangen. De werknemers met de laagste lonen zouden ontzien worden. Het ABVV liet verschillende scenario's berekenen met een bijdrage van 0,5 tot 2 %. De vakbond stelt ook voor om de opbrengsten van de Europese spaarrichtlijn te gebruiken voor de sociale zekerheid. “De sociale zekerheid is onze kathedraal, ons monument en dus moeten we op zoek naar een structurele financiering. Met de opbrengst van de ASB kunnen we de gezondheidszorg helpen financieren en de pensioenen en uitkeringen welvaartsvast maken,” aldus Xavier Verboven.